1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Van Rompuy îi întreabă în scris pe liderii statelor UE dacă acceptă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis vineri o scrisoare celor 28 de şefi de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene, pentru a afla dacă aceştia 'sunt de acord' cu instituirea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, relatează agenţia EFE citând surse europene neprecizate.

25 iul, 2014 | AGERPRES

Scrisoarea, care nu va fi făcută publică, are două obiective, respectiv să întrebe liderii europeni dacă sunt de acord să meargă mai departe cu sancţiunile şi dacă, odată aprobate aceste sancţiuni, sunt dispuşi să le aplice rapid, au explicat aceleaşi surse.

În urma prăbuşirii unui avion civil malaezian în estul Ucrainei, conform Statelor Unite aparatul fiind doborât de o rachetă lansată de separatişti, miniştrii de externe ai celor 28 de state ale Uniunii Europene s-au reunit marţi pentru a lua în discuţie o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei, inclusiv posibila instituire a fazei a treia a sancţiunilor, ce ar avea caracter economic.

Dar singura decizie pe care au luat-o a fost să ceară Comisiei Europene şi Serviciului European pentru Acţiune Externă să prezinte până joi propuneri de sancţiuni.

Ulterior, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) a decis joi ca 15 personalităţi ruse sau ucrainene pro-ruse plus 18 entităţi comerciale să fie adăugate pe lista celor vizate de sancţiunile care prevăd îngheţarea averilor acestora din Uniunea Europeană şi interdicţia de a primi viză de intrare în ţările blocului comunitar.

Conform agenţiei EFE, propunerile de noi sancţiuni, a căror schiţă a fost prezentată joi statelor membre, vor fi discutate la reuniunea COREPER de săptămâna viitoare, existând şi posibilitatea convocării unui nou summit european pentru aprobarea lor. Printre aceste propuneri s-ar număra tăierea finanţării pentru băncile ruse, plus restricţionarea transferului de tehnologii sensibile şi a celor cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară) către companiile ruse.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO