Van Rompuy preconizează alegeri europene „extrem de dificile”

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a preconizat joi că alegerile europene din 2014 vor fi "extrem de dificile", din cauza intensificării populismului, dar că va exista "în continuare o majoritate" proeuropeană, relatează AFP.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 08:56
Van Rompuy preconizează alegeri europene

„Va fi un scrutin extrem de dificil”, a declarat Van Rompuy într-o dezbatere organizată de către Le Nouvel Observateur în deschiderea Zilelor Bruxelles-ului. „Va exista în continuare o majoritate suficientă pentru apărarea cauzei europene, dar în circumstanţe mai dificile decât în trecut”, a continuat el.

Van Rompuy a apreciat că este necesar ca „europenii convinşi să apere” această cauză, afirmând că doreşte un „efect de antrenare” în acest sens din partea liderilor europeni. „Altfel, mi-e frică”, a spus preşedintele Consiliului European.

Fostul preşedinte francez Valéry Giscard d’Estaing a recunoscut că „starea opiniei publice nu este favorabilă unui rezultat pozitiv”. Însă el mizează pe un „reflex al responsabilităţii” din partea alegătorilor.

Într-un interviu publicat de către Le Nouvel Observateur şi două cotidiene belgiene, Le Soir şi De Standaard, preşedintele francez François Hollande a declarat că Parlamentul European (PE) ar putea, în mai, „să fie alcătuit în mai mare parte din antieuropeni”, ceea ce „ar fi un regres şi o ameninţare cu paralizia”. „În faţa extremiştilor, cel mai bine este să ţii capul sus”, a adăugat el

În contextul unei intensificări a extremei drepte în Franţa, un sondaj Ifop pentru Le Nouvel Observateur prezenta miercuri, pentru prima dată, Frontul Naţional (FN) pe primul loc în intenţiile de vot în alegerile europene, cu 24%.

La rândul său, fostul preşedinte al Comisiei Europene (CE) Jacques Delors a evocat voinţa unor partide politice europene, şi anume a socialiştilor şi conservatorilor din cadrul PPE, de a desemna împreună persoana de pe primul loc al listei, care să devină ulterior candidat la preşedinţia Comisiei.

În virtutea Tratatului de la Lisabona, opţiunea pentru viitorul preşedinte CE este necesar să reflecte rezultatul alegerilor legislative. Însă acesta va fi desemnat, în continuare, de către şefi de stat şi Guvern UE, care nu sunt angajaţi în proiectele partidelor.

Afirmând că o serie de şefi de stat i-au spus că se simt stânjeniţi din cauza acestei proceduri, Delors a subliniat asupra riscului „decepţionării” opiniei publice şi chiar al unei „confruntări”, în cazul în care liderii europeni nu vor alege prima persoană de pe lista care va obţine o victorie în alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...