1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

Extern

Van Rompuy promite că PE va fi consultat în vederea desemnării viitorului preşedinte al Comisiei Europene

Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy a încercat luni să liniştească unele temeri ale Parlamentului European (PE), promiţând să îl consulte înainte să-i prezinte numele unui candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE).

17 feb, 2014 | Mediafax

La o zi după alegerile europene de la 25 mai, "vom consulta grupurile parlamentare pentru a vedea dacă se degajă cineva cu o majoritate clară şi stabilă în PE", a declarat Van Rompuy într-un interviu pentru cotidianul La Libre Belgique.

"Dacă un candidat obţine o majoritate mai mare de 376 de voturi (din 751) este un element determinant. Voi merge cu acel nume la Consiliul European pentru a vedea dacă întruneşte o majoritate calificată" în rândul şefilor de stat şi guverne din UE, a adăugat el.

Van Rompuy a anunţat organizarea unei reuniuni a liderilor europeni la Bruxelles, pe 27 mai, după două zile de la scrutin, cu scopul de a discuta despre succesorul lui José Manuel Barroso.

Anunţarea acestei reuniuni a provocat furia mai multor voci sonore din cadrul PE, care şi-au exprimat îngrijorările cu privire la o posibilă voinţă a liderilor europeni de a "scurtcircuita" Legislativul în desemnarea viitorului preşedinte al CE.

Reuniunea de la 27 mai nu are scopul să desemneze un succesor al preşedintelui CE, al cărui mandat se încheie la 31 octombrie, a precizat ulterior Van Rompuy. "Nu vom desemna preşedintele Comisiei în cursul summitului informal de la 27 mai", a repetat Van Rompuy luni.

Până acum, şefii de stat şi de guverne din cadrul UE erau cei care ajungeau la o înţelegere în vederea desemnării preşedintelui CE.

Însă Tratatul de la Lisabona, aflat în vigoare, le cere să "ţină cont de rezultatul votului" în alegerile europene în desemnarea candidatului, chiar dacă, din punct de vedere juridic, nimic nu-i obligă să dea curs acestei prevederi.

Patru candidaţi s-au lansat deja în cursă pentru a-l înlocui pe Barroso, şi anume germanul Martin Schulz, preşedintele PE, din partea socialiştilor, fostul premier belgian Guy Verhofstadt din partea liberalilor, grecul Alexis Tsipras din partea stângii radicale şi un cuplu format din francezul José Bové şi germana Ska Keller din partea Verzilor. Conservatorii urmează să îşi desemneze candidatul pe 7 martie.

Trei pretendenţi, toţi bărbaţi, sunt în cursă, şi anume fostul premier luxemburghez Jean-Claude Juncker, fostul premier leton Valdis Dombrovskis şi francezul Michel Barnier, comisar european în exerciţiu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO