Van Rompuy: UE ar trebui să îşi reorienteze atenţia de la libertatea de mişcare spre ‘protecţie’

Europa ar trebui să îşi reorienteze atenţia de la graniţe deschise la 'protecţie', evitând totodată să intervină în zone în care guvernele naţionale pot acţiona mai bine singure, a declarat marţi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de EUObserver.
Economica.net - mie, 02 iul. 2014, 07:40
Van Rompuy: UE ar trebui să îşi reorienteze atenţia de la libertatea de mişcare spre 'protecţie'

‘Construirea Europei nu ţine de un plan măreţ şi atotcuprinzător, ci mai degrabă de găsirea unor soluţii concrete pentru probleme imediate’, a explicat Van Rompuy, vorbind în cadrul European Policy Centre, un think-tank cu sediul la Bruxelles.

În opinia sa, niciun salt federalist şi nicio ‘îndiguire în spatele graniţelor naţionale’ nu reprezintă scenarii verosimile. În schimb, Herman Van Rompuy a amintit de metoda dovedită a ‘construirii Europei cu paşi mărunţi, fiecare pas părând prea mic şi prea lent pentru a răspunde provocărilor crescânde pe care le vom putea gestiona mult mai bine împreună’.

În acest context, el a remarcat că pentru prima dată, şi pentru a răspunde îngrijorărilor britanice, liderii europeni au afirmat săptămâna trecută că ideea unei ‘Uniuni din ce în ce mai strânse’, prevăzut în Tratatul de la Lisabona, permite ‘căi diferite de integrare’. Preşedintele Consiliului European a precizat că liderii europeni vor îşi vor expune punctele de vedere şi vor discuta cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker despre strategia de lucru pentru următorii cinci ani cu ocazia următorului summit programat la 16 iulie.

‘Bineînţeles că acest exerciţiu de privit în viitor vine într-un moment extrem de specific – nu doar la începutul unui nou ciclu de cinci ani, dar şi în condiţiile în care ţările noastre ies din ceea ce pentru multe dintre ele a fost cea mai gravă criză economică dintr-o generaţie’, a adăugat Van Rompuy.

Cu privire la ascensiunea euroscepticismului şi succesul unor partide populiste în recentele alegeri europarlamentare, el a notat că sondajele de opinie sugerează că există o nemulţumire mai largă, nu doar faţă de instituţiile UE, ci şi de instituţiile naţionale şi faţă de politică în general. ‘Nu mă linişteşte acest lucru, dar se pare că este vorba despre o criză mai largă a politicii, ce presupune punerea unor întrebări mai profunde – întrebări de societate, de cultură, legate de relaţia cetăţeanului cu autorităţile publice în toate dimensiunile lor’, a conchis oficialul european.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Virgil Popescu: Din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic
Virgil Popescu: Din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti nu vor fi probleme cu furnizarea agentului termic
Ministrul interimar al Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri că, din punctul de vedere al ELCEN, în Bucureşti ...
Acord pentru a permite un acces global la pastila anti-COVID-19 creată de Merck
Acord pentru a permite un acces global la pastila anti-COVID-19 creată de Merck
 Grupul farmaceutic american Merck a anunţat miercuri un acord care ar putea să permită difuzarea pe scară largă în ...
Virgil Popescu: Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie
Virgil Popescu: Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie
Românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie 2020 pentru facturile la energie datorită plafonării preţului şi ...