Vânzarea băuturilor energizante către minori interzisă prin lege – proiect adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional

Vânzarea băuturilor energizante către minori este interzisă prin lege, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 20 februarie. Localurile care vor vinde minorilor energizante sunt pasibile de amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei, iar dacă repeta contravenţia, li se poate suspenda activitatea pe o perioadă de până la 30 de zile, reiese din Legea consultată de Economica.net.
Cristina Şomănescu - mar, 20 feb. 2024, 14:47
Vânzarea băuturilor energizante către minori interzisă prin lege - proiect adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional

Ce prevede Legea adoptată de Camera Deputaţilor marţi

Vânzarea şi/sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante minorilor constituie contravenţie şi e pasibilă de amendă de la 5.000 de lei la 20.000 de lei, se arată în Legea consultată de Economica.net.

Vor fi interzise vânzarea şi/sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze aceste băuturi.

Dacă se repetă contravenţia antemenţioantă, se poate suspenda activitatea localului care a vândut băuturi energizante minorilor pe o perioadă de 10 – 30 de zile.

Dacă vânzarea sau/şi oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante minorilor au loc în unităţi de învăţământ, în unităţi sanitare sau în unităţi de ocrotire a oamenilor defavorizaţi, amenzile de care sunt pasibile aceste unităţi sunt cuprinse între 10.000 de lei şi 30.000 de lei, conform Legii adoptate de Parlament marţi, 20 februarie, care modifică şi completează Legea nr. 61/1991.

Băuturile energizante sunt băuturile care conțin două sau mai multe substanțe dintre următoarele: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central, şi carbohidrați, vitamine, minerale.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 18 decembrie 2023 şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decisiv, la 20 februarie 2024.
Proiectul a fost iniţiat de deputaţii PSD Alfred Simonis şi de Ciprian Şerban.

Ca să intre în vigoare, Legea trebuie promulgată de preşedinte şi apoi publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Sănătăţii (MS) a încercat în 2018 să reglementeze interzicerea vânzării băuturilor energizante către minori, dar proiectul de act normativ iniţiat de MS nu a mai fost adoptat de guvern.

Consumul de energizante poate conduce şi la moarte subită, conform unui raport al Institutului Naţional de Sănătate Publică, consultat de Economica.net.

„Numeroasele studii efectuate în ultimii ani în mai multe ţări cu un ridicat nivel de consum al băuturilor energizante au arătat că marea majoritate a efectelelor adverse raportate sunt cauzate de dozele mari de cafeină conţinute de energizante, atunci când au fost consumate mai multe doze cu o singură ocazie. Aceste băuturi nu au un beneficiu terapeutic şi multe ingrediente conţinute sunt insuficient studiate sau monitorizate ca impact asupra consumatorului”.

Efectele consumului de băuturi energizante:

  • inducerea anxietăţii,
  • insomnie,
  • osteoporoză,
  • erodarea smalţului dentar,
  • favorizarea apariţiei diabetului,
  • scăderea abilităţilor cognitive,
  • moarte subită, în caz de abuz,
  • palpitaţii,
  • creşterea tensiunii arteriale,
  • ameţeli,
  • stare de greaţă,
  • deshidratare.

Cantitatea de cafeină din băuturile energizante poate fi de două – trei ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua. Formulele de băuturi energizante pot conţine mai multă cafea decât un espresso, reiese din studiul INSP, consultat de Economica.net.

Te-ar mai putea interesa și
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Antony Blinken a vizitat Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel spre Fâșia Gaza (Video)
Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează AFP şi Reuters, transmite......
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva șefului Camerei Reprezentanților, pe care-l acuză de trădare
Congresmena republicană Marjorie Taylor Greene, o apropiată a fostului președinte Trump, va depune o moțiune împotriva ...
Aleasa republicană Marjorie Taylor Greene a anunţat miercuri că ''săptămâna viitoare'' va depune o moţiune pentru ...
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
MAE: Nouă cetățeni români și membri de familie ai acestora au fost evacuați astăzi din Fâșia Gaza
Nouă cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi miercuri din Fâşia Gaza şi au ajuns pe teritoriul ...
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Banca spaniolă BBVA vrea să-i preia pe rivalii de la Sabadell, pentru suma de 12 miliarde de euro
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat miercuri că este interesat de preluarea Sabadell, şi a depus o ofertă care evaluează ...