Vânzarea condiţionată a terenurilor către străini n-a ţinut la Bruxelles

Oficialii de la Bruxelles nu au acceptat proiectul pe care România l-a prezentat cu privire la vânzarea terenurilor către persoanele fizice, dar au spus că ne vor asista în elaborarea unui document mai bun în acest sens, a declarat, azi, Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Economica.net - mar, 15 oct. 2013, 10:49
Vânzarea condiţionată a terenurilor către străini n-a ţinut la Bruxelles

‘În ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către persoanele fizice, proiectul pe care l-am depus la Bruxelles nu a fost acceptat acolo, în discuţiile pe care le-am avut. Noi propuneam, printre altele, limitarea la 100 de hectare şi experienţă în domeniu de minimum cinci ani. Producătorii au fost de acord cu noi, dar Comisia Europeană are o altă abordare, dar ne-a asigurat că ne vor asista să avem un act acoperitor’, a afirmat Irimescu.

Potrivit proiectului de Lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, acestea vor putea cumpăra terenuri agricole situate în extravilan numai dacă au desfăşurat activităţi agricole pe o perioadă de cel puţin cinci ani şi fac dovada că au cunoştinţe în domeniul agricol.

Arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan trebuie să deţină calitatea de arendă pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă încheiat pe o perioadă de minim 5 ani pentru terenul ce urmează a se vinde şi să fie înregistraţi potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil.

În plus, proprietatea persoanei fizice, reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăşi 100 de hectare.

Proiectul prevede ca înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan să aibă loc cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendaşilor, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege.

Totodată, prin proiectul legislativ urma să se creeze Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare care va gestiona întregul proces de vânzare-cumpărare al terenurilor agricole din extravilan.

Reformarea Politicii Agricole Comune /PAC/, microcreditarea pentru investiţiile în agricultură şi plăţile directe şi subvenţiile din agricultură au fost doar câteva dintre temele abordate, marţi, în cadrul conferinţei ‘Agri-Business pe profit: Finanţarea afacerilor din agricultură’, organizată de Grupul de presă Bursa cu sprijinul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...