1EUR = 4.8359 RON | Bucureşti 35 º

News

Vânzarea Cupru Min se amână. Statul vrea garanţii pentru investiţii de mediu

Negocierile de vânzare a Cupru Min se prelungesc deoarece statul insistă ca investitorul să deschidă un cont escrow în sumă de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura că investiţiile de mediu vor fi realizate, o altă condiţie la care partea română nu renunţă fiind publicarea contractului.

06 apr, 2012 | Mediafax
(update 06 apr, 2012 21:10) Ungureanu: Sper ca negocierile pentru Cupru Min să se încheie vineri seară
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu speră ca negocierile pentru vânzarea Cupru Min să se încheie "cu bine", chiar vineri seară, el spunând că "statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip"."În momentul de faţă sunt negocieri în curs la Ministerul Economiei. Atenţia media trebuie îndreptată într-acolo. Statul are clauze de la care nu renunţă cu niciun chip. Ceea ce sper este ca negocierile să fie încheiate în cursul zilei de azi (vineri - n.r.), cu bine pentru stat", a afirmat premierul Mihai Răzvan Ungureanu, aflat la Iaşi.Surse participante la negocierile pentru încheierea contractului de vânzare a Cupru Min au declarat pentru MEDIAFAX că discuţiile se prelungesc deoarece statul insistă ca investitorul să deschidă un cont escrow în sumă de mai multe zeci milioane euro, pentru a se asigura că investiţiile de mediu vor fi realizate, o altă condiţie la care partea română nu renunţă fiind publicarea contractului.Discuţiile pentru încheierea contractului au început joi seara şi au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, termenul limită pentru semnarea tranzacţiei.Întrebat cum comentează faptul că patrimoniul Cuprin Min, pe baza căruia a fost stabilit preţul la licitaţia pentru vânzarea companiei, a fost evaluat de o firmă de apartament din Alba Iulia, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a afirmat: "Eu nu comentez nici speculaţii şi nici chestiuni de ordin tehnic"."S-au făcut referiri pe această temă la nivelul Ministerului Eonomiei şi al purtătorului de cuvânt al Guvernului. Remarc faptul că după ce dezbaterea a pornit foarte retoric, astăzi este construită pe o controversă de informaţii şi de date", a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.


"Sunt două condiţii la care partea română nu renunţă", au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.

Discuţiile pentru încheierea contractului au început joi seara şi au continuat pe tot parcursul zilei de vineri, când expiră termenul limită pentru încheierea contractului.

Într-un document obţinut de MEDIAFAX şi prezentat miercuri se arată că în contractul de vânzare-cumpărare a Cupru Min vor fi incluse, ca şi clauze care nu pot fi negociate, prevederi prin care cumpărătorul trebuie să îşi asume obligaţia de a realiza investiţiile pentru protecţia mediului, dar şi investiţii suplimentare pentru supraînălţarea barajului Valea Şesei şi reabilitarea drumurilor existente şi realizarea unor drumuri noi.

"Vânzătorul nu va răspunde pentru nicio obligaţie, răspundere şi/sau măsură de mediu şi/sau privind gospodărirea apelor rezultată din necesitatea conformării cu cerinţele de protecţie a mediului, indiferent de momentul apariţiei cauzei care a generat acea obligaţie. Vânzătorul nu va acorda nicio declaraţie, garanţie sau despăgubire pentru aspecte care au legătură cu protecţia mediului", se spune în document.

În document se menţionează că necesarul de investiţii tehnologice a fost estimat la 67,3 milioane euro, din care 61 milioane euro realizat până în 2015, iar investiţiile de mediu au fost evaluate la 32,2 milioane euro, din care 17 milioane euro pentru acest an pentru extracţia şi prepararea minereurilor neferoase şi rare.

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Ministerul Economiei a transmis, la solicitarea MEDIAFAX, că Bayfront Capital Partners va susţine preluarea acţiunilor deţinute de stat la Cupru Min Abrud şi plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa şi SUA.

Preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

"Preţul de vânzare a fost determinat prin raport de evaluare întocmit în conformitate cu standardele ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România-n.r.), pe baza aplicării metodei activului net corectat şi a cash-flow. În evaluare nu a fost luată în considerare valoarea zăcământului, ci valoarea activelor societăţii şi cantităţile de minereu cuprifer estimate a fi exploatate în condiţiile efectuării investiţiilor tehnologice şi de mediu preliminate de către conducerea societăţii prin intermediul unui plan de afaceri", se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO