„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie

Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă expresie a pieței spune "Sell in May and go away" sau Vinde în mai și pleacă. Dar este acesta un lucru real? Investitorii vând în luna mai și pleacă? Ei bine, statisticile arată o slăbiciune a piețelor începând cu luna mai și până la sfârșitul lunii octombrie, dar acest lucru nu este universal valabil.
Bogdan Maioreanu - mar, 23 apr. 2024, 18:00

eToro a analizat randamentele lunare ale prețurilor pentru 15 dintre cei mai mari indici bursieri din lume, pe o perioadă medie de 50 de ani, pentru a testa dacă acțiunile sunt cu adevărat subperformante în perioada mai-octombrie, așa cum sugerează expresia. Și așa a fost (a se vedea graficul 1). În timp ce randamentul mediu lunar al prețurilor pe toate cele 15 piețe din noiembrie până în aprilie este de 1,2%, fără nicio lună negativă, acesta scade la doar 0,1% în perioada mai-octombrie, trei luni cu randamente negative pe medie. Această diferență de sezonalitate se observă în mod individual pe toate cele 15 piețe analizate. Nicio piață nu a înregistrat randamente puternice în timpul verii.

Grafic 1

Expresia „Sell in May and Go Away” nu a apărut pe Wall Street, cum s-ar putea crede, ci în districtul financiar al Londrei. Expresia originală era „Vinde în mai și pleacă, întoarce-te în ziua de St. Leger”, acest din urmă eveniment făcând referire la o cursă de cai. Dar, cu timpul, aceasta a fost redusă la doar „Vinde in mai”. Înființată în 1776, St. Leger Stakes este una dintre cele mai cunoscute curse de cai din Anglia, având loc în luna septembrie a fiecărui an. În contextul său original, expresia recomanda investitorilor, aristocraților și bancherilor britanici să își vândă acțiunile în luna mai, să se relaxeze și să se bucure de lunile de vară, scăpând de căldura londoneză, și să revină la bursă în toamnă, după cursa St. Leger Stakes. În SUA, unii investitori au adoptat o strategie similară, abținându-se de la investiții în perioada dintre Memorial Day (Ziua eroilor), în luna mai, și Labor Day (Ziua muncii), în septembrie.

Dar de ce mai este încă relevantă această faimoasă expresie în epoca modernă a investițiilor? Aceasta slabiciune de sezon a pieței bursiere este bine susținută de date (a se vedea tabelul 1). Și este chiar mai mare la nivel global decât în SUA.

Există mai mulți factori care contribuie la această tendință sezonieră. În primul trimestru, se observă adesea o prognoză pozitivă a companiilor cu privire la perspectivele pentru întregul an, ceea ce stimulează prețul acțiunilor. De asemenea, observăm că mulți investitori își repoziționează portofoliile în T4, în vederea pregătirii pentru anul următor și pentru efectul lunii ianuarie asupra prețurilor. Lunile de vară nu se bucură de aceste efecte pozitive, la care se adaugă volume de tranzacționare în general mai mici. Această sezonalitate este observată chiar și în Australia, reflectând globalizarea tot mai mare a piețelor de acțiuni.

Indicele italian FTSE MIB și indicele britanic FTSE 250, de capitalizare medie, au înregistrat unele dintre cele mai mari diferențe medii de randament sezonier, de 1,8% și, respectiv, 1,7%. În schimb, unii indici americani importanți, ale căror fluctuații de preț sunt în general mai puțin extreme decât media globală, au înregistrat diferențe de randament sezonier mai mici, cum ar fi S&P 500 (0,78%), NASDAQ (0,76%) și indicele Wilshire cu capitalizare mică (0,96%).

*Performanțele anterioare nu reprezintă o indicație a rezultatelor viitoare.

Dacă ne uităm la piața românească, situația este similară (vezi graficul 2). Observăm aceeași sezonalitate. Între 1998 și 2023, în perioada mai-octombrie, indicele BET a avut un randament de aproape 0,9%, în timp ce pe perioada noiembrie – aprilie a avut în medie un randament aproape dublu, respectiv de 1,74%.

Grafic 2

După o perioadă de șase luni de creștere remarcabilă, piața bursieră americană a cunoscut recent o scădere notabilă, determinată în mod fundamental de așteptările privind reducerea ratei dobânzii cheie în SUA. Dar un alt factor ar fi putut fi investitorii conștienți de faptul că sezonul mai slab ‘Sell in May and go away’ este aproape. Considerăm că acest lucru ar putea fi o pauză necesară de respiro în primele etape ale unei noi piețe bull.

Bogdan Maioreanu este analist și comentator de piață al eToro.

Despre eToro Group

eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții care le permite utilizatorilor să își dezvolte cunoștințele și veniturile ca parte a unei comunități globale de investitori. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro este o comunitate globală cu peste 35 de milioane de utilizatori înregistrați care își împărtășesc strategiile de investiții; oricine poate urma strategiile celor care au avut cel mai mare succes. Datorită simplității platformei, utilizatorii pot cumpăra, deține și vinde cu ușurință active, își pot monitoriza portofoliul în timp real și pot efectua tranzacții oricând doresc.

Atenționare privind exonerarea de răspundere

Această comunicare este doar în scopuri de informare și educație și nu trebuie luată drept sfat pentru investiții sau recomandare personală, ofertă sau solicitare de a cumpăra sau vinde orice instrumente financiare. Acest material a fost pregătit fără a ține cont de vreun obiectiv de investiții anume al destinatarului sau de situația sa financiară și nu a fost pregătit în conformitate cu cerințele legale și de reglementare pentru promovarea cercetărilor independente. Orice referință la performanțele trecute sau viitoare ale unui instrument financiar, indice sau produs de investiții complex nu sunt și nu trebuie considerate a fi un indicator sigur pentru rezultate viitoare. eToro și Economica.netnu își asumă nicio răspundere că informațiile incluse în acest raport sunt în totalitate corecte și complete.

Te-ar mai putea interesa și
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic National Grid caută cumpărător pentru cel mai mare terminal de LNG din Europa
Operatorul britanic al infrastructurii energetice National Grid a anunţat joi că intenţionează să vândă terminalul său de gaze naturale lichefiate (LNG) din Marea Britanie, cea mai mare......
Consiliul UE a adoptat noile reguli pentru reforma pieței de energie electrică. Sunt promovate PPA-urile și schemele CfD
Consiliul UE a adoptat noile reguli pentru reforma pieței de energie electrică. Sunt promovate PPA-urile și schemele CfD
Consiliul UE a adoptat reglementările actualizate pentru reforma pieței energiei electrice, pentru ca prețurile energiei ...
Orban acuză UE şi NATO că pregătesc intrarea Europei în război şi consideră improbabil ca Rusia „să înghită Occidentul”
Orban acuză UE şi NATO că pregătesc intrarea Europei în război şi consideră improbabil ca Rusia „să înghită ...
Temerile că Rusia va ataca un stat membru al NATO sunt nefondate, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban, potrivit ...
Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei imagini cu obiective militare NATO
Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei imagini cu obiective militare NATO
Un cetăţean român a fost arestat preventiv, el fiind acuzat de procurorii DIICOT de infracţiunea de trădare, după ce ...