BCR a bătut palma pentru vânzarea fostului sediu Bancorex. Cumpărătorul neamț și a doua mare bancă din România vor face anunțul pe 1 decembrie

Început anul trecut, procesul de vânzare a Bucharest Financial Plaza (BFP) a continuat anul acesta, în ciuda pandemiei. Potrivit unor surse din piaţă, vânzarea fostului sediu al Bancorex va fi făcută publică la începutul lunii decembrie. BCR, actualul proprietar, nu a comentat informaţiile, anunţând doar că „procesul se desfăşoară conform etapelor necesare".
Gabriela Ţinteanu - mar, 03 nov. 2020, 19:23
BCR a bătut palma pentru vânzarea fostului sediu Bancorex. Cumpărătorul neamț și a doua mare bancă din România vor face anunțul pe 1 decembrie

În luna august 2019, BCR scotea la vânzare clădirea Bucharest Financial Plaza, unde îşi avea sediul central. În ianuarie 2020 a început procesul de mutare al angajaţilor proprii şi al chiriaşilor, iar din luna iunie 2020, clădirea a devenit liberă de sarcini. BCR şi-a schimbat de aproape un an şi sediul social al băncii.

Conform surselor citate, tranzacţia este aproape perfectată, urmând ca, la 1 decembrie, BCR şi viitorii proprietari să anunțe perfectarea înțelegerii.  Cumpărătorii, spun sursele noastre, sunt de origine germană.

Amintim că la momentul anunţării intenţiei de vânzare de BFP ar fi fost interesaţi israelienii de la Hagag, care au mai cumpărat Palatul Ştirbei, fostul sediu al Petrom şi o clădire rezidenţială, toate trei pe Calea Victoriei.

Reprezentanţii BCR au răspuns întrebărilor ECONOMICA.NET: „Nu comentăm astfel de informaţii. Tot ce putem spune este că procesul de vânzare se desfăşoară conform etapelor necesare”.

Costul întregii construcţii (fără teren) a fost 120 de milioane de dolari. Terenul a fost preluat prin dare în plată a sediului de pe Lipscani, fostul Arpimex, estimat la 20 de milioane de euro. În cei 20 de ani care au trecut de la fuziunea prin absorbţie a Bancorex, BCR a recuparat investiţia de 150 milioane de euro şi a folosit clădirea timp de 20 ani în contul dobânzii.

Clădirea are o suprafaţă de 26.300 de metri pătraţi închiriabili şi a fost evaluată la peste 45 de milioane de euro. Chiria pe Calea Victoriei, lângă palatul CEC, se situează în jurul valorii de 14 – 15 euro pe metru pătrat, fiind una dintre cele mai scumpe zone ale Capitalei din punctul de vedere al chiriilor. Yield-ul (randamentul) este de 7,5% – 8%.

BCR este a doua mare bancă din România, după active, cu o cotă de piață de aproape 14,5% la finalul anului 2019. Banca are peste 3,3 milioane de clienți, peroane fizice și juridice. Instituția de credit se află într-un proces accentuat de digitalizare a activităților și a anunțat că, la finele lunii septembrie avea deja 1,75 milioane de utilizatori de internet banking și mobile banking, în timp ce 95% din conturile de economii deschise în 2020 au venit pe canale digitale. Aproape 30% din toate creditele de nevoi personale acordate de bancă anul acesta au fost accesate exclusiv online. În al treilea trimestru al acestui an, banca a înregistrat un profit peste așteptări, de 845 de milioane de lei, de două și jumătate mai mult decât în perioada similară a lui 2019, când pandemia de Coronavirus și criza asociată ei era încă departe.

Anul trecut, BCR  și-a vândut și fostul sediu central, clădirea Palatul Oscar Maugsch din Piața Universului, în zona Universitate. Cumpărătorul, un vehicul de investiții imobiliare cu sediul în Luxemburg, a plătit 30 de milioane de euro pe clădire.

 

Te-ar mai putea interesa și
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Directorul companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că sistemul de termoficare din București este într-o situație critică și că Primăria Capitalei încă are probleme cu banii....
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel sâmbătă altor state să adere la proiectul lor de acord privind ...
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Peste 1.000 de copii au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de şcoală, a declarat, sâmbătă, ...
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: Nu e pâră, e normal
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: ...
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că un participant la o petrecere dintr-un restaurant poate anunţa autorităţile, ...