Vânzarea reprezintă un deznodământ posibil pe termen mediu, însă nu am luat o decizie în acest sens – Maria Crăciun, Veranda Mall

Disponibil pentru vânzare anul trecut, mall-ul Veranda din Obor se străduiește acum să se adapteze la noul mediu creat de pandemia de coronavirus care a modificat radical comportamentul cumpărătorilor, iar veniturile retailerilor și ale proprietarilor de mall-uri se văd amenințate dacă nu se adaptează rapid la noua situație.
Răzvan Zamfir - Dum, 15 nov. 2020, 20:42
Vânzarea reprezintă un deznodământ posibil pe termen mediu, însă nu am luat o decizie în acest sens - Maria Crăciun, Veranda Mall

„Vânzarea reprezintă în continuare un deznodământ posibil pe termen mediu sau lung, însă nu am luat nicio decizie în acest sens. Momentan, ne concentrăm pe identificarea celor mai bune soluții de business în contextul pandemiei, care să minimizeze pierderile potențiale și să ducă la o eficientizare mai mare a activității noastre”, spune Maria Crăciun, center manager Veranda Mall, centru comercial deținut de familia Pogonaru.

Deși  2020 nu a fost un an al investițiilor, în special pentru domeniul retail, Veranda Mall a deschis primul cinematograf Cinemax din România, a devenit primul mall cu o platformă proprie de e-commerce, dar și primul care lansează o colecție proprie de haine.

Încă de la început, Veranda Mall s-a identificat cu un mall de proximitate, cu un mix de chiriași, adaptat la provocările și la specificul zonei.

„Am reușit astfel, în plan local, să ne consolidăm poziția în cartier, dar și să creștem brandul chiar și dincolo de granițele țării cu magazinul online și niște acțiuni inedite de comunicare”, explică Maria Crăciun.

Dezvoltarea segmentului fashion

„În continuare, eforturile noastre se îndreaptă spre diversificarea mixului de magazine pe segmentul Fashion. De altfel, lansarea propriei colecții capsulă de haine împreună cu mysimplicated și Tammy Lovin a marcat și un moment important pentru strategia noastră de dezvoltare”, adăugă Crăciun.

În octombrie 2020, mall-ul a devenit primul centru comercial din România cu o linie proprie de haine care celebrează cartierul Obor. 

„Am ajuns la o maturitate care ne permite, chiar și în contextul pandemiei, să echilibrăm și mai bine mixul de chiriași. Pentru noi, acest lucru presupune branduri mai cunoscute de fashion și concepte de tip outlet, dintr-o zonă mid-range, care să completeze atât oferta noastră cât și nevoile clienților din proximitate”, spune reprezentanta centrului comercial.

Shop-ul online: singurul proiect de e-commerce al unui mall

Colecția capsulă este disponibilă în shop-ul online Veranda Mall Online, lansat de Veranda Mall pentru a veni în sprijinul magazinelor partenere care nu înregistrau vânzări când mall-urile erau închise. În prezent, clienții au acces pe platformă la produsele a șase magazine din centrul comercial, iar până la sfârșitul anului reprezentanții mall-ului vor semna parteneriate cu alte șase:

„Ne dorim să avem o diversitate de branduri care să satisfacă dorințele clienților, și lucrăm în paralel la creșterea numărului de selleri, și implicit a portofoliului de produse, a experienței de cumpărare de pe site și a notorietății marketplace-ului”, a declarat Lucian Caruceriu – project owner Marketplace Veranda. „Am investit mult timp în alegerea partenerilor potriviți pentru infrastructura marketplace-ului, astfel încât aceștia să aibă sens pentru modelul nostru de business și direcția în care vrem să mergem. Pe lângă Vtex, care între timp a devenit un unicorn după o rundă imensă de finanțare încheiată cu succes, am pornit și un alt parteneriat cu un startup din domeniul martech – platformă de automatizări de marketing, edrone”, a mai adăugat acesta.

Magazinul online lansat de Veranda Mall are, momentan , 6 selleri: Meli Melo, Miniso, English Home, Tabor, Bizzar, Senior Tailor. Iar până la sfârșitul anului, vor mai apărea încă 6.

„În toate centrele comerciale există structuri diferite ale încasărilor din chirii, și o bună parte dintre acestea au fost afectate de către pandemie. Încasările provenite din vânzări au scăzut peste tot datorită închiderii mallurilor din perioada stării de urgență, și restricțiile impuse de autorități pot afecta în continuare veniturile centrului comercial. Scutirile acordate chiriașilor au jucat și ele un rol important în acest sens. Este însă prea devreme pentru o estimare de impact, având în vedere că așteptăm de ceva vreme, si cu mare interes, să vedem cum se vor materializa propunerile guvernului de asistență a sectorului comercial prin compensarea chiriilor din perioada pandemiei”, susține Maria Crăciun. 

Deși oficialii Veranda Mall spun că e prea devreme pentru a estima dacă centrul comercial a pierdut din valoare, o parte dintre chiriașii mall-ului au iești, alții au intrat, dar impactul pandemiei asupra proiectului comercial poate fi contabilizat abia după ce piața intră din nou într-o perioadă predictibilă.

„Am avut schimbări, însă nu au fost determinate strict de pandemie. Anul acesta am avut și deschideri, și programate și neprogramate, care au fost rezultatul activității noastre din perioada pandemiei. Nu se feresc retailerii de malluri, și cu siguranță nu se va reconfigura atât de radical retailul. Deoarece nu s-au stabilizat nici tendințele de consum și nici măsurile și situația epidemiologică nu vom putea discuta cu adevărat despre impact decât atunci cand vom avea predictibilitate”, crede Maria Crăciun. 

Poate cel mai lovit de pandemie e Cinemax, care abia deschisese cinematograful din Veranda, când a fost obligat să închidă din cauza interdicțiilor aplicate de autorități pentru a limita extinderea virusului. 

„Mai mult de atât nu poate face nimeni din industrie, din păcate. Noi am deschis cinematograful la final de decembrie și acesta a avut la dispoziție foarte putin timp de funcționare, din păcate, Cinemax fiind primul operator care a închis de bunăvoie, înainte de instituirea stării de urgență, din motive de siguranță. Conceptul este însă în continuare unul nou pe piață, și toată lumea speră să existe condiții prielnice pentru operarea restaurantelor și a  cinematografelor în interior cât mai curând, astfel încât publicul să poată veni la film la VIP și comanda mâncare din meniul a la carte pentru o experiență de neuitat. În primul trimestru al anului am finalizat de altfel lucrările și la restaurantul Spotlight, operat de Cinemax și integrat în experiența de vizionare, și așteptăm cu toții un prilej de inaugurare și revenirea la un firesc operațional. Uitându-ne în jur, probabil că astfel de speranțe pot să pară utopice, însă știrile despre vaccin sunt îmbucurătoare și ar trebui să putem redeschide în 2020 în condiții mult mai bune din punct de vedere sanitar”, conchide Maria Crăciun.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...