Vânzări cu peste 10% mai mari în magazine, în primul trimestru al anului. Românii au cumpărat mai multe produse care s-au şi scumpit

Românii au cheltuit pe bunuri de larg consum, în primul trimestru al acestui an, cu 10,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, în contextul în care produsele s-au scumpit cu 3,3%, iar cantităţile cumpărate au fost cu 7,1% mai mari. Suntem printre europenii cu cele mai mari creşteri ale vânzărilor.
Economica.net - lun, 10 iun. 2019, 12:16
Vânzări cu peste 10% mai mari în magazine, în primul trimestru al anului. Românii au cumpărat mai multe produse care s-au şi scumpit

România se plasează printre țările europene cu creșteri mari ale cheltuielilor pe produse de larg consum,  plusul fiind de 10,4% în primul trimestru al anului raportat la perioada similară din 2018, se arată în studiul Nielsen Growth Reporter realizat de Nielsen Holdings , o companie globală de măsurare şi analiza de date.

În comparație cu media Europeană, România a înregistrat creșteri mai mari atât in ce privește prețurile plătite (3,3%) cat și volumele cumpărate (7,1%), astfel încât cheltuielile totale pe bunurile de larg consum au crescut cu 10,4%.

Sumele cheltuite de europeni pe bunuri de larg consum au crescut cu 2,4% în Q1 2019, similar creșterii de 2,5% din Q4 2018. De altfel, pe majoritatea piețelor Europene se observă un efect semnificativ al inflației (creștere de 1.7%) asupra vânzărilor de FMCG iar creșterea prețurilor au avut impact asupra cumpărăturile. Astfel, consumatorii cumpără de fapt cu 0.5% mai puține unități de produse dar plătesc cu 2.9% mai mult pe unitate de produs, comparativ cu același trimestru anul anterior.

După o încetinire bruscă a economiei, înregistrată în multe din țările Europene în a doua jumătate a anului 2018, indicatorii macroeconomici arată o creștere a PIB-ului zonei euro în primul trimestru al anului 2019 cu 1.2%. Volumul vânzărilor, însă, a înregistrat o evoluție negativă (-0.5%) în Q1 2019, urmând tendința perioadei Q4 2018 (-0.3%).

„În timp ce în primul trimestru s-a înregistrat o revigorare a indicatorilor macro-economici în toată Europa, creșterea consumului FMCG pe piețele monitorizate de Nielsen rămâne modestă, comparativ cu evoluția înregistrată anterior : +2.4% în Q1 2019 versus  +4% în Q1 2018″ declară Iulia Pencea, Market Leader Nielsen Romania. „Dintre piețele mature, doar Spania reușește să treacă de media europenă ca ritm de creștere, în timp ce majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est depășește acest prag.”

Cea mai mare creştere a consumului-în Turcia

Turcia continuă să înregistreze cea mai mare creștere anuală a încasărilor (+ 20%), dar contribuția este datorată exclusiv inflației, deoarece volumul este la un nivel negativ (-5%) în Q1 2019 comparativ cu perioada anterioară. Alte țări care au înregistrat niveluri de creștere semnificative sunt Ungaria, Grecia, Rusia, Polonia și Serbia  6,6%, 4,9%, 4,4%, 4,3% și respectiv 3,8%). Pe de altă parte, Irlanda (-1,2%) a înregistrat cea mai mică creștere din Europa. 

Dintre cele cinci mari piețe din Europa de Vest, Spania înregistrează cel mai mare ritm de creștere (3,6%), urmată de Franța și Marea Britanie (2,1% și respectiv 1%), în timp ce Italia și Germania au înregistrat o scădere de -0,3% și respectiv -0,9%.

Studiul Nielsen Growth Reporter compară dinamica globală a pieței (creșterea în valoare și unități) în sectorul bunurilor de larg consum în toată Europa. Este bazat pe măsurarea vânzărilor pe care Nielsen o desfășoară pe 28 de piețe Europene, și acoperă vânzările din canalele precum magazinele alimentare, hypermarket, supermarket, discounter și convenience. Se bazează pe cel mai larg coș disponibil de categorii de produse măsurate în mod constant de către Nielsen în fiecare dintre aceste țări și canale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...