Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 17%, în T2 – GfK

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a ajuns la 420 de milioane de euro în România, în T2 din 2014, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cea mai bună performanţă a vânzărilor fiind înregistrată pe segmentul Telecom, arată rezultatele raportului GfK Temax, publicat luni.
Economica.net - lun, 18 aug. 2014, 08:07
Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 17%, în T2 - GfK

În timp ce pe toate segmentele bunurilor de folosinţă îndelungată s-au consemnat creşteri ale vânzărilor, o tendinţă negativă a fost înregistrată în sectorul Foto, care a scăzut în intervalul analizat cu peste 18%, până la 7 milioane de euro, cu două milioane de euro mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2013.

Doar aparatele foto D-SRL au avut o creştere uşoară de o cifră, în timp ce camerele foto compacte au suferit o scădere de două cifre.

Conform raportului GfK Temax, în secţiunea Telecom, vânzările nesubvenţionate de smartphoneuri şi telefoane mobile clasice au depăşit cu 29% performanţa din T2 2013, atingând nivelul de 128 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul categoriei de smartphone, s-a menţinut tendinţa de creştere pentru ecrane cu dimensiuni de 4 sau 5 inci. Pe de altă parte, terminalele mobile cu dimensiuni foarte mari (5,6 – 7 inci) au avut o cotă de piaţă scăzută şi stabilă comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce produsele ce permit conexiuni 4G sau încorporează o cameră de 12MP au fost în creştere.

În cazul categoriei Electronice, aceasta a crescut, în al doilea trimestru din acest an, cu 27%, până la o valoare de 67 de milioane de euro. Vânzările de televizoare au contribuit, în mare parte, la acest rezultat pozitiv, alături de alte produse, precum consolele de jocuri sau aparatele audio.

Raportul citat relevă faptul că în sectorul electrocasnicelor mici s-a consemnat o majorare a vânzărilor de aproape 13%, cu o valoare de 27 de milioane de euro. Practic, aproape toate categoriile au înregistrat rate de creştere de două cifre, dar categoriile ce au contribuit semnificativ la acest trend au fost uscătoarele de păr şi storcătoarele de fructe. În plus, principalele produse care au generat creşteri în cadrul aparatelor de bucătărie au fost cele cu preţuri mai ridicate: maşini espresso automate, roboţi de bucătărie şi storcătoare de fructe/legume.

În ceea ce priveşte electrocasnicele mari, s-a înregistrat o majorare de 12,5% a vânzărilor, până la valoarea de 83 de milioane de euro, în T2 din 2014. Cele mai vândute produse au fost cele de răcire, dar şi de maşinile de spălat, care au însumat mai mult de 50% din valoarea sectorului.

Sectorul IT a înregistrat o creştere, în perioada aprilie – iunie 2014, de 7,5% în comparaţie cu acelaşi interval din anul anterior, iar toate categoriile din cadrul sectorului au contribuit la atingerea nivelului de 93 de milioane de euro. După o perioadă lungă de evoluţie negativă, desktopurile au înregistrat o majorare de două cifre, la fel şi monitoarele şi perifericele. În cadrul pieţei de calculatoare portabile, laptopurile au rămas stabile, în timp ce computing tablets şi desktop replacement au continuat să crească.

Piaţa de imprimante, multifuncţionale şi consumabile a înregistrat, în intervalul analizat, o creştere de aproape 7%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013 şi a ajuns la valoarea de 14 milioane de euro.

Studiul GfK Temax este un indice utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfăşurate regulat pe panelul de retail al GfK. Panelul de retail cuprinde date de la peste 425.000 de puncte de vânzare la nivel mondial. Începând cu februarie 2009, GfK Retail and Technology calculează indicele GfK Temax la nivel internaţional, în peste 30 de ţări.

Compania GfK este prezentă, de peste 80 de ani, cu expertiza celor 13.000 de experţi în cercetarea de piaţă în mai mult de 100 de ţări

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...