Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 7% în 2013

Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată din ultimul trimestru al anului trecut au crescut cu aproape 11% faţă de trimestrul patru din 2012, iar pe întregul an 2013, avansul faţă de anul precedent a fost de 7%, potrivit studiului GfK TEMAX®, realizat de GfK România.
Economica.net - mar, 18 feb. 2014, 11:38
Vânzările de bunuri de folosinţă îndelungată au crescut cu 7% în 2013

‘Singurele două sectoare care au înregistrat scăderi în 2013 au fost cele de imprimante şi multifuncţionale şi piaţa foto. Celelalte au avut creşteri, în special în trimestrul patru. De exemplu, piaţa electronicelor a crescut la nivelul întregului an după trei trimestre de descreştere consecutivă. Valoarea vânzărilor de pe acest segment în ultimul trimestru din 2013 a fost mai mare cu aproape 8% faţă de trimestrul patru din 2012’, se precizează într-un comunicat al companiei de cercetare de piaţă transmis marţi AGERPRES.

În sectorul telecom, valoarea nesubvenţionată generată în trimestrul patru din 2013 a înregistrat o creştere de peste 21% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului anterior, însumând 169 de milioane de euro. ‘La nivelul întregului an, din punct de vedere valoric, s-a înregistrat o creştere de 17% datorată vânzărilor mari de smartphone-uri. În schimb, piaţa de telefoane mobile a înregistrat o descreştere de două cifre. Trimestrul al patrulea al anului 2013 a adus în atenţie un segment nou în cadrul sectorului telecom, cel de phablets. Acestea sunt produse ce încorporează funcţie GSM şi au un display între 5,6 inci şi 6,99 inci. Vânzările de phablets cresc rapid şi sunt considerate încă un segment de nişă pentru acei consumatori care doresc un produs între smartphone şi tabletă’, se precizează în comunicat.

Piaţa electrocasnicelor mici a înregistrat un avans de 13% în trimestrul patru din 2013 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. ‘Vânzările de Black Friday au contribuit la performanţa trimestrială a sectorului, noiembrie 2013 fiind cu 27% peste aceeaşi lună din 2012’, se precizează în comunicatul citat.

Pe întregul an 2013, vânzările de electrocasnice mici au cumulat o valoare totală de 114 milioane de euro, cu mai bine de 9% peste 2012. ‘Există în continuare optimism pentru creştere dat de tendinţa pozitivă pe care se află segmentele de aspiratoare, atât cele cu sac dar şi cele fără, de aparate pentru preparat mâncarea: blendere şi mixere de mână şi de expresoarele cu capsule şi fullautomate’, potrivit comunicatului GfK.

Vânzările de electronice au fost cu 8% mai mari în trimestrul patru din 2013 faţă de acelaşi trimestru din 2012 şi cu 1,6% pe tot anul trecut faţă de precedentul. ‘Valoarea totală înregistrată pe piaţă în acest trimestru a ajuns la 119 milioane de euro. Mai mult de jumătate din aceste vânzări au fost realizate în noiembrie, cea mai bună lună din an. Vânzările de televizoare cu ecran plat au fost ridicate, în timp ce vânzările pentru aparate din categoriile audio, video, console de jocuri şi sisteme de navigaţie au fost în declin’, se mai arată în comunicatul citat.

Piaţa electrocasnicelor mari s-a menţinut pe creştere şi în ultimul trimestru al lui 2013, fiind cu aproape 8% mai mare comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, ajungând la 113 milioane de euro. Înj perioada menţionată, produsele cu cele mai bune performanţe – maşinile de spălat rufe, uscătoarele şi maşinile de spălat vase – au avut rate de creştere de două cifre. Piaţa de frigidere îşi continuă tendinţa de migrare către produse cu caracteristici superioare, iar piaţa de congelatoare a crescut cu 10% faţă de T4 2012′, se subliniază în comunicatul citat. În total, piaţa electrocasnicelor mari în 2013 a însumat 337 de milioane de euro, cu mai mult de 5% peste performanţa din 2012.

În domeniul IT, piaţa a înregistrat o creştere de 7,6% în ultimul trimestru din 2013, în comparaţie cu perioada similară a anului precedent, însumând 163 milioane de euro. ‘Cu excepţia calculatoarelor desk, campaniile de Black Friday şi de Crăciun au adus categoriilor IT evoluţii pozitive. Cele mai semnficative creşteri au fost înregistrate în cadrul tabletelor (+37%) şi al tastaturilor (+28%). În cadrul segmentului de tablete, s-au remarcat vânzări considerabile pentru produse din gama entry şi mid cu diagonale mai mici de 9 inci. Cererea pentru calculatoare portabile a înregistrat o uşoară creştere de 1% în T4 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Segmentul reprezintă încă mai mult de jumătate din piaţa IT din punct de vedere valoric’, precizează compania prin intermediul comunicatului de presă. Întregul sector IT a însumat în 2013 în jur de 455 de milioane de euro şi o creştere de aproape 4% faţă de 2012.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale a scăzut în ultimul trimestru din 2013 cu 3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând valoarea de 10 milioane de euro. ‘Scăderea a fost generată de performanţa slabă a segmentelor de multifuncţionale inkjet (-12%), single function laser (-8%) şi single function inkjet (-5%). Singura categorie pe trend ascendent a rămas reprezentată de multifuncţionalele laser, care a înregistrat o creştere de 8% în T4 2013 faţă de T4 2012. La nivel total, în 2013 sectorul a însumat 31 de milioane de euro (-2% faţă de 2012)’, se mai arată în comunicatul citat.

Şi vânzările de camere foto digitale au fost mici în sezonul de vară şi piaţa a scăzut cu aproape 13% în primele trei trimestre ale lui 2013. În ultimele trei luni din an, vânzările au ajuns la 13 milioane de euro, după o scădere de peste 13% faţă de perioada similară din 2012. ‘Vânzările de Black Friday au fost mai bune decât cele din 2012, dar cele de Crăciun au scăzut comparativ cu anul trecut. În total, vânzările de camere foto digitale au scăzut cu 13% în 2013 comparativ cu 2012, în timp ce vânzările de DSLR-uri, care reprezintă jumătate din valoarea de pe piaţă, au rămas aproape constante faţă de T4 2012, vânzările de camere foto compacte au scăzut cu 26%’, se mai arată în comunicatul GfK.

GfK Temax® este un indice utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfăşurate regulat pe panelul de retail al GfK, care cuprinde date de la peste 390.000 de puncte de vânzare la nivel mondial. Începând cu februarie 2009, GfK Retail and Technology calculează indicele GfK TEMAX® la nivel internaţional, în peste 30 de ţări.

Te-ar mai putea interesa și
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru streaming video pentru fiecare stație TV. Utilizatorii vor putea accesa......
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești ...
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...