Vânzările de PC-uri au înregistrat în 2013 cea mai mare scădere din istorie

Vânzările de calculatoare personale tradiţionale au înregistrat în 2013 o scădere de 10%, ceea ce face din anul trecut unul cel mai prost an din istorie pe producătorii de PC-uri, au anunţat joi firmele de cercetare IDC şi Gartner, transmite AP.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 07:57
Vânzările de PC-uri au înregistrat în 2013 cea mai mare scădere din istorie

Utilizând o metodologie de calcul uşor diferită, Gartner estimează că în ultimele trei luni ale anului trecut vânzările de PC-uri au scăzut cu 6,9% până la 82,63 milioane unităţi, în timp ce IDC estimează că vânzările au scăzut cu 5,6% până la 82,21 milioane unităţi. Perioada octombrie-decembrie 2013 a fost al şaptelea trimestru consecutiv de scădere a vânzărilor de PC-uri.

Pe ansamblul anului trecut, IDC şi Gartner estimează că vânzările de PC-uri au înregistrat o scădere record de 10% până la aproximativ 315 milioane unităţi, ajungând practic la nivelul din 2009 când economia mondială se chinuia să iasă dintr-o gravă recesiune. Vânzările de computere desktop şi laptop nu au scăzut niciodată cu mai mult de 4% în ritm anual, iar singurele scăderi anuale au avut loc în 2001, în timpul crizei sectorului Internet, şi în 2012, când a început migraţia spre tablete.

‘Creşterea puternică a vânzărilor de tablete a continuat să aibă un impact negativ asupra creşterii PC-urilor pe pieţele emergente. Pentru consumatorii de pe aceste pieţe primul dispozitiv conectat este cel mai probabil un smartphone, iar primul dispozitiv de tip computing este o tabletă’, a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa.

În rândul marilor producători, Lenovo a fost în 2013 cel mai mare producător mondial de PC-uri cu o cotă de piaţă de 16,9%, urmat de Hewlett-Packard cu o cotă de 16,2%. Lenovo şi-a consolidat poziţia în special în ultimul trimestru al anului trecut când a reuşit să-şi crească vânzările cu 6,6% în ritm anual, în timp ce vânzările HP au scăzut cu 7,2%.

Vânzările de PC-uri au înregistrat scăderi semnificative în ultimii doi ani, în condiţiile în care clienţii au migrat spre smartphone-uri şi tablete. Analiştii estimează că vânzările de smartphone-uri au trecut pragul de un miliard de unităţi în 2013, iar vânzările de tablete ar urma să le devanseze pe cele de PC-uri până în 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Percheziții de amploare ale polițiștilor în București și alte 12 județe, la administratorul BRD Pensii
Polițiștii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1 au descins astăzi, 30 iunie, la mai multe adrese din......
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Summit NATO – Marea Britanie creşte masiv sprijinul militar pentru Ucraina
Guvernul britanic a anunţat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline ...
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat un ajutor economic de 1,3 miliarde de dolari pentru Ucraina
Trezoreria SUA a anunţat miercuri transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul ...
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi banii de la administratorul fondului privat?
Milioane de români au mai puțini bani de pensie. Ce sumă îți garantează legea și ce taxe plătești când încasezi ...
Sumele deținute de cei 7,85 milioane de români care cotizează obligatoriu la fondurile private de pensii pilon II au scăzut ...