Vânzările de PC-uri au revenit pe plus, impulsionate de cererea pentru Windows 10. Topul celor mai vândute mărci

După două trimestre de declin, piața mondială a PC-urilor a crescut cu 1,5% în al doilea trimestru al anului 2019, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei Gartner. Vânzările au totalizat 63 milioane de unități în perioada analizată, în timp ce în al doilea trimestru din 2018 au fost livrate 62 milioane de unități.
Economica.net - Dum, 14 iul. 2019, 09:46
Vânzările de PC-uri au revenit pe plus, impulsionate de cererea pentru Windows 10. Topul celor mai vândute mărci

„Creșterea livrărilor de PC-uri la nivel mondial a fost determinată de cererea de înlocuire a Windows 10 pe piața de business în al doilea trimestru al anului 2019. Creșterea PC-urilor desktop a fost puternică, ceea ce a compensat scăderea livrărilor de laptopuri”, a declarat Mikako Kitagawa, analist principal la Gartner.

În plus, există semne că deficitul de procesoare Intel se îmbunătăţeşte, ceea ce a avut un impact continuu asupra pieței în ultimele 18 luni, mai spune analistul. Deficitul a afectat în principal, vânzătorii de mici și mijlocii, deoarece vânzătorii mari au profitat și au continuat să crească, luând din cota de piață a furnizorilor mai mici, care s-au zbătut pentru a-şi asigura procesoare.”

Disputa dintre SUA şi China aflată în desfășurare creşte incertitudinea perspectivei pe termen scurt pentru cererea de PC-uri.

„În timp ce războiul comercial dintre SUA și China nu a afectat piața PC-urilor în al doilea trimestru al anului 2019, următoarea fază a tarifelor ar putea avea un impact semnificativ. Cele mai multe laptop-uri și tabletele sunt fabricate în prezent în China și vânzarea acestor dispozitive în SUA s-ar putea confrunta cu creșteri semnificative ale prețurilor în cazul în care tarifele punitive sunt impuse și vânzătorii nu iau măsuri rapide pentru a răspunde”, a mai explicat Kitagawa.

Primii trei furnizori – Lenovo, HP Inc. și Dell – au reprezentat 64,1% din vânzările PC la nivel mondial în al doilea trimestru al anului, comparativ cu 60,7% din livrările din al doilea trimestru al anului trecut. Cei trei furnizori au continuat să câștige cotă pe piața PC-urilor. Deficitul de procesoare de la Intel din prima jumatate a anului a accelerat aceasta tendinţă.

Datele includ PC-uri desktop, notebook-uri și laptopuri cu touch screen (cum ar fi Microsoft Surface), dar nu şi chromebook-uri sau iPad-uri. 

Compania din China Lenovo şi-a păstrat poziția de top în al doilea trimestru al anului şi a obţinut cea mai rapidă creștere de la an la an și cu cea mai mare cotă de piaţă între primii furnizori. Lenovo a înregistrat o creștere de două cifre în toate regiunile-cheie, cu excepția Americii Latine, unde piața globală a PC-urilor a scăzut.

Vânzările de PC-uri globale ale HP Inc. au crescut cu 2,6% în al doilea trimestru al anului 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut. Cererea pentru PC-uri puternice din gama business a stimulat creșterea HP în toate regiunile cheie și a compensat livrările mai slabe de PC-urile portabile. Gartner nu include chromebookurile pe piața PC-urilor, dar HP a înregistrat o creștere puternică în ceea ce privește vânzările de chromebookuri și va rămâne probabil liderul în segment.

Compania americană Dell a înregistrat cel de-al șaselea trimestru consecutiv de creştere. Tendința de creștere a Dell a fost cea mai consistentă dintre primii furnizori din ultimii trei ani, datorită concentrării sale clare asupra locului în care compania investește.

Piața PC din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa) a revenit pe creștere în al doilea trimestru al anului, cu un avans de 1,7% faţă de acelaşi interval al anului anterior. Cererea pentru PC-uri destinate companiilor a rămas puternică, deoarece companiile și instituţiile publice au continuat implementările de Windows 10 și reîmprospătarea bazei lor de PC instalate.

Dar cererea consumatorilor persoane fizice a rămas foarte slabă, deoarece mulți utilizatori de masă nu văd suficientă inovație în afara computerelor destinate gamingului și a laptopurilor de ultimă generație. 

Te-ar mai putea interesa și
Bugetul României va fi evaluat de Comisia Europeană în martie și de agențiile de rating în aprilie
Bugetul României va fi evaluat de Comisia Europeană în martie și de agențiile de rating în aprilie
Premierul Florin Cîţu a declarat că în luna martie instituţiile Comisiei Europene vor realiza o evaluare asupra bugetului României pe 2021, urmând ca în luna aprilie să fie făcute evaluări...
Uniunea Europeană va solicita autorităților americane să-i permită să cumpere vaccinuri AstraZeneca produse în SUA
Uniunea Europeană va solicita autorităților americane să-i permită să cumpere vaccinuri AstraZeneca produse în SUA
Uniunea Europeană va cere Statelor Unite ale Americii să permită exportul a milioane de doze de vaccin anticoronavirus ...
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
GCS: 4.064 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.070 de pacienți la ATI
Un număr de 4.064 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a informat, ...
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar proiectele întinse până în 2026
Cîţu: Agro Invest va avea un plafon de 1 miliard de lei, care va fi mărit dacă va avea succes. În PNRR vor intra doar ...
Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că programul Agro Invest, de sprijin al fermierilor, va începe cu un plafon de ...