Vânzările Mol România au crescut cu 17% în 2015, până la 586.000 de tone de carburanţi

Grupul petrolier ungar Mol, care deţine în România a patra reţea de staţii de distribuţie, a anunţat o creştere substanţială a vânzărilor de carburanţi, atât la nivelul întregului grup, cât şi în România.
Economica.net - mie, 24 feb. 2016, 08:00
Vânzările Mol România au crescut cu 17% în 2015, până la 586.000 de tone de carburanţi

„În cadrul segmentului Downstream, vânzările retail ale Grupului MOL în România (incluzând carburanți, GPL și lubrifianți) au crescut în 2015 cu 17%, la 586.000 de tone, de la 501.000 tone în anul 2014, în principal ca urmare a extinderii anorganice a rețelei de benzinării”, se arată într-un comunicat al companiei petroliere.

„Pe ansamblul anului anterior, vânzările de motorină au avansat cu 15%, la 419.000 de tone, în timp ce vânzările de benzină au urcat cu 18%, la 152.000 de tone. În trimestrul al patrulea al anului 2015, vânzările retail ale Grupului MOL în România au crescut cu 20% în volum comparativ cu același interval al anului 2014, la 153.000 de tone. Motorina a generat vânzări de 110.000 de tone în Q4, în urcare cu 20%, iar benzina a avut vânzări de 39 kt, cu 18% mai mult față de intervalul corespunzător din 2014”, se arată în comunicat.

Pe ansamblul Grupului MOL, ritmul de creștere a vânzărilor retail a fost anul trecut de 11%, la 3,91 milioane de tone.
„Segmentul Downstream (rafinare și distribuție) a consemnat în 2015 cea mai bună performanță financiară din istoria sa, cu un rezultat operațional (Clean CCS EBITDA) de 463 miliarde HUF (1,65 miliarde USD), de peste două ori mai ridicat decât în anul anterior. Activitatea Downstream a valorificat oportunitățile generate de mediul extern, iar rezultatul EBITDA a fost generat, în proporție de 50%, de programele interne de eficientizare începute în 2011” se mai arată în comunicat.

În ceea ce privește segmentul Upstream (explorare și producție), în contextul înjumătățirii prețurilor petrolului, rezultatul EBITDA excluzând elementele excepționale s-a situat la 201 miliarde HUF (719 milioane USD) în 2015, în scădere cu 26%.

Producția totală de hidrocarburi a urcat cu 7%, la 104 mii bep/zi în 2015. Nivelul producției din Croația a avansat cu 7%, în timp ce nivelul din Ungaria a rămas aproape constant, un rezultat foarte bun, având în vedere că estimările inițiale vizau o scădere cu 5%. Pe segmentul extracției de țiței, producția a urcat cu 20% în Croația și cu 5% în Ungaria.
„Industria de petrol și gaze, inclusiv MOL, s-a confruntat cu unul dintre cele mai dificile contexte de piață înregistrate în ultimele 2 decenii, după ce cotațiile petrolului au scăzut cu mai mult de 70% comparativ cu nivelul din vara anului 2014. În pofida acestor dificultăți, am reușit să îmbunătățim rezultatul operațional cu 13% față de anul 2014, depășind estimările noastre, am generat substanțiale fluxuri de numerar disponibil și am încheiat anul cu o situație bilanțieră foarte solidă (…). Principalul nostru obiectiv pentru 2015 este să obținem un nivel al EBITDA de 2 miliarde USD și să generăm fluxuri de numerar suficient de mari pentru a acoperi atât necesitățile interne de investiții cât și plata de dividende către acționarii noștri, chiar și în condiții dificile de piață”, a declarant Președintele-CEO al Mol, Zsolt Hernádi.

Grupul MOL are operaţiuni în peste 40 de ţări, 27.000 de angajaţi în întreaga lume , controlează patru rafinării şi două unităţi petrochimice în Ungaria, Slovacia și Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de circa 2.000 de benzinării în Europa Centrală şi de Sud-Est, în 11 țări, din care peste 200 în România. La începutul anului trecut, Mol a finalizat achiziţia lanţului de benzinării Agip.

 

Te-ar mai putea interesa și
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei crize a gazelor naturale
OMV Petrom și Romgaz ar putea accelera începerea proiectului de foraj Neptun Deep din Marea Neagră, în contextul actualei ...
România ar putea accelera primul său proiect de foraj în apele de mare adâncime din Marea Neagră, pe fondul crizei de gaze naturale în Europa, a declarat pentru Bloomberg directorul financiar......
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Un experiment reușit al unor cercetători olandezi deschide drumul către construirea unui internet cuantic
Cercetătorii olandezi au depăşit o etapă cheie în drumul spre construirea unui internet cuantic ultrasecurizat, după ...
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va taxa profiturile excesive ale corporațiilor. Banii vor merge spre armată și subvențiile pentru energie
Ungaria va obliga băncile, companiile de telecomunicaţii, de asigurări, companiile aeriene, cele din sectorul energiei ...
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Mercedes va renunța începând din 2023 să mai fabrice mașini echipate cu cutii de viteze manuale
Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să mai producă ...