Vânzările retailerilor din România vor creşte anul acesta cu peste un miliard de euro – Studiu Gfk

Puterea de cumpărare a românilor a cresut în 2013, ceea ce a dus şi la creşterea cifrei de afaceri din comerţul tradiţional, arată un studiu al Gfk. 
Andrada Ghira - vin, 11 iul. 2014, 12:49
Vânzările retailerilor din România vor creşte anul acesta cu peste un miliard de euro - Studiu Gfk

Cifra de afaceri din comerţul tradiţional din 32 de state europene a stagnat anul trecut, la nivelul de 3,1 trilioane euro. Alături de statele baltice (+5,3%) şi Polonia (+5,1%) România se bucură de creştere semnificativă de +4,9% în 2013, arată studiu Gfk privind situația retailului la nivel european.

Prognoza pentru acest an arată că România se va afla printre ţările care vor înregistra creşteri în ceea ce priveşte cifra de afaceri din vânzările cu amănuntul: +4,3%. Creşteri se vor înregistra şi în ţările baltice (între +4,8  şi 5,9%). Astfel, cu o cifră de afaceri rezultată din comerţul cu amănuntul, de 26 miliarde de euro în 2013, anul acesta România va înregistra o creştere de 4,3%, adică cu peste un miliard de euro mai mult. 

În topul celor mai mari piețe de retail din Europa care nu au fost afectate se numără în continuare Rusia, urmată de Franța și de Germania. La polul opus, au fost înregistrare pierderi pe pieţele din Grecia (-8%), Cipru (-5%), Olanda (aproape -4%), Spania (-3,5%) și Italia (mai bine de -3%).

Creştere de 2,5% a puterii de cumpărare a românilor

Cât despre puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în 2013, la nivelul celor 28 țări membre UE, aceasta a fost de 15.017 euro anual. Cu o creștere de numai +0,6% în 2013, puterea de cumpărare a rămas în urmă în mod semnificativ în comparație cu anii anteriori.

Cu toate acestea, cele mai mari rate de cretere a puterii de cumpărare s-au înregistrat în România, Scandinavia și țările baltice. Și Germania a avut o creștere peste medie, de +2.5%.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Grecia (-8%), Cipru (-7%), în Cehia și Slovenia (câte -2%). Puterea de cumpărare a scăzut din nou anul trecut și în Italia și Spania. Cu toate acestea, o creșterea ușoară este așteptată în aceste țări anul acesta.

„În general, 2013 a fost un an în care avântul economic a încetinit, marcat de diminuarea ritmului de creștere a puterii de cumpărare. Prin urmare, comerțul a suferit pierderi. Vânzarea și închirierea de spații comerciale a scăzut vizibil datorită creșterii prețurilor. Cu toate acestea, pentru 2014 anticipăm o creștere economică accelerată în Europa, precum și o stabilizare a situației din Grecia și Europa de Sud. Retailul european va profita de această dezvoltare, dar efectele vor varia de la o țară la alta în mod substanțial”, explică dr. Gerold Doplbauer, retail expert GfK. 

România, creştere şi la suprafaţa de vânzare

La nivelul celor 32 de ţări analizate, suprafaţa de vânzare pe cap de locuitor a fost în 2013 de 1,11 mp, în creştere cu aproape 2%, se mai arată în studiul Gfk. Cea mai mare creștere a avut loc în țările nordice și est europene: Finlanda, Bulgaria, România și Estonia. Prin contrast, suprafața de vânzare a scăzut în unele țări, în special în Grecia. 

În România, suprafaţa de vânzare a fost în 2013 de 0,67 mp/cap de locuitor, la fel ca în Bulgaria, dar sub Polonia (0,9 mp/cap de locuitor) sau Ungaria (1,01 mp/cap de locuitor). 

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul Enel are o nouă firmă în componența sa. Gridspertise se va ocupa cu transformarea digitală a rețelelor electrice
Grupul italian Enel a inaugurat astăzi o nouă firmă, Gridspertise fiind o filială ce are ca scop sprijinirea DSO (distribuitorilor n.r.) în trecerea la o noua eră de rețele inteligente......
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie electrică trebuie citit de distribuitor la maximum trei luni – proiect de OUG
Contorul de energie elecrică al consumatorului casnic trebuie citit la maximum trei luni, potrivit proiectului de Ordonanță ...
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Mario Draghi: Guvernul nu vrea să crească taxele. Italienii vor fi sprijiniți pentru achitarea facturilor la energie
Guvernul italian nu intenţionează să majoreze taxele şi va căuta să ajute firmele şi gospodăriile să absoarbă aşteptata ...
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei a menținut rata dobânzii de referință la minus 0,75%
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) a menţinut politica sa monetară ultra-expansionistă, în linie cu estimările analiştilor, ...