1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Varoufakis: După capitularea Greciei frontul austerității se mută în Spania

Fostul ministru grec de finanţe în precedentul guvern al stângii radicale Syriza, Yanis Varoufakis, a declarat duminică la Madrid că după 'capitularea' Greciei câmpul de luptă împotriva austerităţii s-a mutat acum în Spania, unde formaţiunea locală ce reprezintă de asemenea stânga radicală, Podemos, îşi negociază în prezent intrarea într-o coaliţie guvernamentală de stânga, transmite agenţia EFE.

21 feb, 2016 | ECONOMICA.net


El a făcut această declaraţie după întâlnirea cu liderul partidului spaniol ecologist-comunist Stânga Unită (IU), Albert Garzon, o altă formaţiune care participă în prezent la negocierile pentru constituirea unei coaliţii a stângii spaniole, după ce alegerile legislative din decembrie au condus la un parlament foarte fragmentat care încă nu a permis constituirea unei coaliţii de guvernare.

'Spania a fost mereu unul dintre cele mai importante câmpuri de bătălie ale democraţiei în Europa, încă din 1936', a spus Varoufakis, venit la Madrid pentru a participa la o conferinţă anti-austeritate. El a susţinut acolo că troica creditorilor internaţionali a 'terorizat' spaniolii pentru a-i determina să nu voteze un guvern ce s-ar opune 'establishment-ului' de la Bruxelles.

Adept al unei linii dure împotriva politicilor economice neoliberale, Varoufakis a părăsit executivul de la Atena, dezamăgit de faptul că premierul Alexis Tsipras a acceptat în cele din urmă condiţiile creditorilor internaţionali pentru un nou plan de asistenţă financiară, deşi populaţia greacă s-a pronunţat prin referendum împotriva acceptării acestor condiţii.

În declaraţiile sale date la Madrid, el a subliniat că în prezent niciun guvern din statele Uniunii Europene nu poate acţiona independent de Bruxelles, motiv pentru care s-a pronunţat în favoarea unui nou plan pentru Europa

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO