1EUR = 4.8393 RON | Bucureşti 29 º

Extern

Varoufakis nu crede că noul plan de ajutor pentru Grecia va da rezultate

Fostul ministru grec de finanţe, Yanis Varoufakis, a estimat, într-o declaraţie acordată miercuri postului BBC,că noul acord convenit de guvernul de la Atena cu creditorii internaţionali nu va da rezultatele aşteptate, opinia sa contrast ând astfel cu cea a premierului Alexis Tsipras, care s-a declarat încrezător, transmite AFP, preluată de Agerpres.

12 aug, 2015 | Agerpres

'Întrebaţi-i pe toţi cei care cunosc situaţia finanţelor greceşti şi vă vor spune că acest acord nu va funcţiona', a indicat Varoufakis, ţinând să adauge că o părere similară a fost exprimată şi de ministrul german de finanţe Wolfgang Schaueble în faţa Bundestagului. Ceilalţi negociatori ar fi de acord cu el (cu Schaueble), iar 'ministrul grec de finanţe spune cam acelaşi lucru', a continuat Varoufakis. Cât despre Fondul Monetar Internaţional, acesta 'se spală pe mâini' acceptând un program bazat pe o datorie imposibil de gestionat, dar pe care toată lumea vrea să-l pună în practică, a mai menţionat fostul ministru grec.

Criticile sale survin după ce premierul Tsipras a declarat că este încrezător în şansele ca acest acord şi noul împrumutul ce va fi acordat Greciei să pună capăt incertitudinii economice.

Adept al unei linii dure la negocierile cu creditorii internaţionali, abordare neîmpărtăşită de restul executivului grec, Varoufakis şi-a dat demisia din guvern la începutului lunii iulie, el afirmând atunci că un alt motiv al acestei demisii a fost faptul că nu era agreat de unii dintre omologii săi din cadrul Eurogrupului.

Ulterior el a fost acuzat că în perioada cât a fost ministru a întocmit un aşa-zis 'plan B', ce ar fi urmat să fie pus în aplicare în eventualitatea ieşirii Greciei din zona euro şi al cărui element de bază era crearea unui sistem paralel de plăţi. Varoufakis a recunoscut existenţa unui asemenea plan, dar a susţinut că obiectivul urmărit a fost asigurarea lichidităţilor în sistemul bancar în cazul în care Banca Centrală Europeană (BCE) nu ar mai fi făcut acest lucru, ceea ce s-a şi întâmplat şi a obligat guvernul grec să restricţioneze mişcările de capital.

Miniştrii de finanţe din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a se pronunţa asupra noului plan de ajutor internaţional pentru Grecia, ce prevede în principal acordarea unor noi credite în valoare totală de circa 85 de miliarde de euro, în schimbul măsurilor de austeritate promise de guvernul de la Atena.

Totuşi, potrivit unei surse guvernamentale elene, guvernul german nu pare să fie pe deplin de acord cu acest plan şi ar prefera ca acesta să mai fie negociat, iar pentru început să se acorde Greciei un credit-punte care să permită guvernului grec să achite către BCE o tranşă de împrumut în valoare de 3,4 miliarde de euro, scadentă pe 20 august.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO