Vasile Dâncu, propus la Ministerul Dezvoltarii Regionale – fişă biografică

Vasile Dâncu s-a născut la 25 noiembrie 1961, în oraşul Năsăud din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Economica.net - Dum, 15 nov. 2015, 14:28
Vasile Dâncu, propus la Ministerul Dezvoltarii Regionale - fişă biografică

A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca; doctor în Sociologie (2008).

Pentru o scurtă perioadă, până în 1989, a fost profesor de Filosofie şi Ştiinţe Sociale la un liceu din Petroşani. Predă, în calitate de profesor universitar doctor (din oct. 1991), la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti şi în calitate de profesor asociat, la Academia de Informaţii.

A desfăşurat activitate de cercetare în sociologie, contribuind la mai mult de 50 de proiecte naţionale şi cercetări empirice (1991-1999).

Din 1994, a condus Institutul de studii sociale Metro Media Transilvania, iar în prezent este preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Este membru fondator al Asociaţiei Române pentru Evaluare şi Strategie – ARES, membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) şi coordonează secţia de Sociologia Comunicării, Cunoaşterii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Societăţii Sociologilor din România.

A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în aşa numitul Grup PSD de la Cluj. A ocupat funcţiile politice de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj a PSD şi de secretar executiv al PSD în marketing politic. Din 2010 nu mai este membru al niciunui partid politic.

A fost ministru al Informaţiilor Publice (28 dec. 2000 – 19 iun. 2003), în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informaţiilor Publice a fost transformat în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004.

A fost ales senator în circumscripţia electorală nr.13 Cluj (2004-2008), fiind ales pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului, a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (sept. 2006 – febr. 2008) şi a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului.

A deţinut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiştilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiştilor Europeni (până în nov. 2007).

Dintre studiile şi cărţile publicate în ţară şi în străinătate menţionăm: ”Individ şi societate”, ”Organizaţii”, ”Comunicarea de masă”, ”Audienţa radio în România”, ”Societatea civilă şi administraţia locală”, ”Comunicarea simbolică. Anatomia discursului publicitar”, ”Comunicarea în managementul instituţional”, ”Ţara telespectatorilor fericiţi. Contraideologii”, ”Methodology for Developing a Local Policy for Poverty Alleviation”, ”Antidoturile disperării”, ”Politica inutilă”, „TRIBURILE-O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook”.

La 4 noiembrie 2015, a fost decorat de către preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, cu Crucea de Merit în rang de cavaler, a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Cîţu: Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că la şedinţa de luni a coaliţiei de guvernare nu s-a discutat despre o ...
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
Azomureş va realiza în această iarnă revizia planificată pentru vara următoare – ministrul Energiei
 Azomureş a luat decizia de a muta în această iarnă revizia care era planificată pentru vara următoare, în contextul ...
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu specific mexican
Glovo lansează Glovo Concepts în România: Primul restaurant virtual lansat este Bendito Burrito și oferă produse cu ...
Glovo, unul dintre cei mai importanți jucători din lume pe zona de livrare în mai multe categorii, lansează Glovo Concepts ...