Vasile Dâncu, propus la Ministerul Dezvoltarii Regionale – fişă biografică

Vasile Dâncu s-a născut la 25 noiembrie 1961, în oraşul Năsăud din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Economica.net - Dum, 15 nov. 2015, 14:28
Vasile Dâncu, propus la Ministerul Dezvoltarii Regionale - fişă biografică

A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj-Napoca; doctor în Sociologie (2008).

Pentru o scurtă perioadă, până în 1989, a fost profesor de Filosofie şi Ştiinţe Sociale la un liceu din Petroşani. Predă, în calitate de profesor universitar doctor (din oct. 1991), la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti şi în calitate de profesor asociat, la Academia de Informaţii.

A desfăşurat activitate de cercetare în sociologie, contribuind la mai mult de 50 de proiecte naţionale şi cercetări empirice (1991-1999).

Din 1994, a condus Institutul de studii sociale Metro Media Transilvania, iar în prezent este preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Este membru fondator al Asociaţiei Române pentru Evaluare şi Strategie – ARES, membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) şi coordonează secţia de Sociologia Comunicării, Cunoaşterii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Societăţii Sociologilor din România.

A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD) din 1999, activând în aşa numitul Grup PSD de la Cluj. A ocupat funcţiile politice de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Cluj a PSD şi de secretar executiv al PSD în marketing politic. Din 2010 nu mai este membru al niciunui partid politic.

A fost ministru al Informaţiilor Publice (28 dec. 2000 – 19 iun. 2003), în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informaţiilor Publice a fost transformat în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia, până în 2004.

A fost ales senator în circumscripţia electorală nr.13 Cluj (2004-2008), fiind ales pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului, a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (sept. 2006 – febr. 2008) şi a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului.

A deţinut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiştilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiştilor Europeni (până în nov. 2007).

Dintre studiile şi cărţile publicate în ţară şi în străinătate menţionăm: ”Individ şi societate”, ”Organizaţii”, ”Comunicarea de masă”, ”Audienţa radio în România”, ”Societatea civilă şi administraţia locală”, ”Comunicarea simbolică. Anatomia discursului publicitar”, ”Comunicarea în managementul instituţional”, ”Ţara telespectatorilor fericiţi. Contraideologii”, ”Methodology for Developing a Local Policy for Poverty Alleviation”, ”Antidoturile disperării”, ”Politica inutilă”, „TRIBURILE-O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook”.

La 4 noiembrie 2015, a fost decorat de către preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, cu Crucea de Merit în rang de cavaler, a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.

Te-ar mai putea interesa și
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023
Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023 pentru unitatea sa de afaceri şi pentru lucrări de inginerie şi producţie, a declarat, pentru EFE,......
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de mașini din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video din spate
Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecţiune la camera video care împiedică afişarea ...
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în următoarele zile și ce record va depăși la final de an- Date oficiale
Curs valutar 2023. Prețul unui euro, variații de până la 5% în ultima săptămână. Ce se va întâmpla cu leul în ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un raport care analizează, printre altele, evoluția cursului de ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Șase foreze mobilizate pe lotul 2 al șoselei transcarpatice (Video)
Pasionații de infrastructură au postat imagini noi de pe lotul 2 din Autostrada Sibiu - Pitești, care se află în etapa ...