Bloomberg: Vasile Dîncu anunţă că ar fi dispus să preia funcţia de premier

Vicepremierul Vasile Dîncu şi-a anunţat, într-un interviu acordat Bloomberg, disponibilitatea pentru preluarea funcţiei de premier după alegerile generale din decembrie, cu condiţia să se poată baza pe o majoritate stabilă în Parlament şi pe sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis. Priorităţile sale ar fi infrastructura, sănătatea şi educaţia.
Economica.net - vin, 14 oct. 2016, 07:51
Bloomberg: Vasile Dîncu anunţă că ar fi dispus să preia funcţia de premier

„Este o posibilitate să accept să continui să lucrez în guvern, însă în anumite condiţii. Trebuie să fie o forţă politică solidă în spatele unui guvern dedicat schimbării rapide a României. O ofertă de reconstrucţie având la bază un program naţional de dezvoltare”, a declarat Dîncu (traducere – n.r.) într-un interviu acordat joi agenţiei Bloomberg, la Bucureşti.

Condiţiile lui Dîncu ar fi o majoritate solidă în Parlament şi sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru „un plan de dezvoltare a infrastructurii, sănătăţii şi educaţiei”, potrivit Bloomberg.

Vicepremierul este de părere că e nevoie de continuitate, având în vedere că România are azi cea mai rapidă creştere economică din UE, însă consideră că anul viitor va fi instalat la Palatul Victoria un guvern politic.

Dîncu crede de asemenea că România trebuie să evite „pomenile electorale” sub formă de noi reduceri de taxe şi creşteri de salarii, avertizând că unele promisiuni ale politicienilor ameninţă stabilitatea bugetară.

„Vin presiuni populiste din direcţia parlamentului, ai cărui membri au aprobat creşteri de pensii, de salarii. Am rezistat până acum, însă începând de anul viitor va fi instalat un guvern politic”, a spus secundul premierului Dacian Cioloş, potrivit Bloomberg.

El avertizează că spaţiul de manevră din punct de vedere bugetar este foarte limitat în ceea ce priveşte finanţarea măsurilor propuse, de reducere a unor taxe şi majorare a pensiilor şi salariilor din sistemul public. Dîncu notează de asemnea că implementarea unei legi echilibrate a salarizării în sistemul public ar dura aproximativ cinci ani.

Guvernul va prezenta, în următoarea perioadă, şi un proiect de buget pentru anul viitor care ar urma să se concentreze în principal pe investiţii, educaţie şi sănătate, mai spune vicepremierul.

„Sperăm că acest buget va fi acceptat de politicieni. Nu mai este loc pentru creşteri de salarii şi avem deja un plan pe cinci ani care a fost convenit cu sindicatele. Orice majorare ar trebui foarte bine ţintită. Să arunci cu bani în salarii şi pensii este simplu populism”, conchide Dîncu în interviul pentru Bloomberg.

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la Digi 24, că în perioada următoare va veni cu o „platformă” de principii şi valori care ar putea fi continuate după alegeri, pe care o va propune public, iar apoi ar putea să o discute cu partide precum PNL şi USR, dar nu a oferit un răspuns clar dacă doreşte sau nu să rămână premier după alegeri.

Dacian Cioloş a reiterat faptul că nu doreşte şi nu intenţionează să candideze la alegerile parlamentare, dând asigurări că nu se va răzgândi.

„Eu mi-am luat un angajament la început, că nu o să candidez, tocmai pentru a da acest semnal, că vreau să conduc un Guvern care să menţină un echilibru. (…) De aceea am spus la început că nu o să candidez şi că nu o să-mi folosesc poziţia pentru a îmi folosi eventualul capital de imagine într-un partid politic sau candidând”, a explicat el.

Dacian Cioloş a recunoscut însă că şi-ar „dori să vadă anumite proiecte continuate”, în special „principii” şi „valori”, pe care Cabinetul său a încercat deja să le implementeze în actul de guvernare. „Eu cred că aceste lucruri se pot face şi altfel, fără a-mi călca cuvântul şi angajamentul”, a subliniat Cioloş.

PNL şi USR au anunţat că ar putea să îl sprijine pe Cioloş ca premier şi după alegeri.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...