Vasilescu (BNR): România va intra în faza de avânt economic în 2014 sau 2015

România va intra în faza de avânt economic în 2014 sau 2015, a declarat, joi, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, la o conferință pe tema investițiilor străine.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 16:24
Vasilescu (BNR): România va intra în faza de avânt economic în 2014 sau 2015

„Faza de tranziție este foarte accentuată în România. Ne așteptăm ca România să iasă, probabil, în 2014 sau 2015, din faza de tranziție și să intre în faza de avânt economic, iar atunci și investițiile străine vor fi mai multe”, a afirmat Vasilescu.

El a subliniat că pe plan global foarte puține companii au fost firme de pionierat care au investit atunci când „nisipurile sunt mișcătoare”, și investitorii așteaptă de obicei să se așeze lucrurile.

„Ceea ce nu știu însă investitorii este că România se află printre puținele țări din lume care sunt într-adevăr foarte bune platnice. Foarte multe state s-au confruntat cu foarte multe încetări de plăți. Sunt negre rubricile și la americani, și la germani, și la francezi, și la englezi. La greci nu mai vorbesc, sunt zeci și zeci de intrări în încetare de plăți. România a avut doar două încetări de plăți, în 1931 și 1981, în condiții foarte speciale. Alte situații în care România să nu își plătească datoriile sau să nu asigure angajamentele din contractele de investiții nu există”, a precizat reprezentantul BNR, care s-a referit la lucrarea „De data aceasta e altfel”, care face o trecere în revista a încetărilor de plăți ale statelor lumii.

Adrian Vasilescu a menționat că investițiile străine directe în România se cifrează la 60 miliarde euro, din care 60% sunt investiții în industrie. Peste 70% din exporturile României sunt asigurate de companii în care capitalul străin deține peste 10%.

Consilierul BNR a mai subliniat că exporturile României au crescut masiv începând din 2014 și au depășit de 4-5 ori exporturile din perioada Ceaușescu, când nu au depășit niciodată 10 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...