Vasilescu despre salariul lui Isărescu: Undeva pe la 15.000-16.000 de euro pe lună

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune că salariul lui Mugur Isărescu este de 15.000-16.000 de euro pe lună, sumă ce reprezintă întregul câştig anual împărţit la 12 luni. Într-un text publicat pe Hotnews.ro, Vasilescu explică faptul că "pachetul salarial al guvernatorului BNR nu poate fi judecat decât exclusiv în comparatie cu pachetele salariale din celelalte bănci centrale europene. Şi cum diferenţele sunt mari de la o bancă centrală la alta, nu există un model standard pentru Uniunea Europeană".
Economica.net - joi, 11 aug. 2016, 05:42
Vasilescu despre salariul lui Isărescu: Undeva pe la 15.000-16.000 de euro pe lună

„La sfarsitul lunii, CA al BNR va lua si o decizie privind publicarea sau nepublicarea celorlalte salarii ale managementului din Banca Nationala, de la directori pana la sefi de servicii. Luni dimineata, intr-o conferinta de presa, guvernatorul BNR a afirmat ca va vota impotriva publicarii acestor salarii. Nu avea nici timp si nici loc, intr-o conferinta de presa a carei tema era inflatia si nu salarizarea in Banca Nationala, sa extinda motivatia. A subliniat insa esentialul: publicarea salariilor intregului management ar pune in dificultate Banca Nationala a Romaniei in concurenta, la nivel european, intre bancile centrale”, a scris Vasilescu. Citeşte tot articolul pe Hotnews.ro.

Citeşte şi Mugur Isărescu se opune publicării salariilor directorilor din BNR

E mare sau mică leafa lui Isărescu? Câte salarii medii încasează şeful BNR şi cum stau ceilalţi guvernatori de bănci centrale

Suciu, BNR: Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă şi conţin acuzaţii false, la limita linşajului


Salariul de bază al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, de 9.500 euro pe lună, reprezintă aproximativ 20 de salarii medii nete pe economie. Cumulat cu indemnizaţia lunară de pentru funcţia de preşedinte al CA al BNR, guvernatorul câştigă 29 de salarii medii. Recordul european este deţinut de guvernatorul Băncii Angliei, canadianul Mark Carney, a cărui remuneraţie depăşeşte un milion de euro pe an, adică aproximativ 40 de salarii medii englezeşti.

„Vă prezint salariul net şi indemnizaţia de conducere care revin guvernatorului: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizaţia lunară pentru funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)”, a declarat guvernatorul BNR joi, la un briefing de presă organizat la sediul Băncii Centrale.

Salariul mediu net din România este de 463 de euro pe lună, potrivit celor mai recente date oficiale.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, instituţia care coordonează Eurosistemul de bănci centrale din UE, din care face parte şi BNR, câştigă un salariu de 385.860 de euro pe an, de peste două ori mai mult decât Isărescu chiar şi cumulând venitul guvernatorului român din indemnizaţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Pentru că BCE are sediul în Germania, unde salariul mediu net pe economie este de 2.225 euro pe lună, putem spune că Draghi este mai sărac decât Isărescu faţă de nivelul de trai al populaţiei: salariul şefului BCE reprezintă „doar” 14,5 salarii medii nete nemţeşti.

Dacă tot suntem în Germania, să vedem cum se descurcă Jens Weidmann, preşedintele Bundesbank şi membru în Consiliul BCE. Weidmann este recompensat de Bundesbank cu un salariu de bază anual de 354.548 euro şi ajunge la o compensaţie totală de 436.355 euro pe an cu tot cu alte compensaţii şi cheltuieli decontate de banca centrală a Germaniei. Faţă de salariul mediu net din Germania, Weidmann are un salariu de bază echivalent cu 13 salarii medii, în timp ce remuneraţia totală depăşeşte 16 salarii medii.

Vecinii bulgari îşi recompensează guvernatorul, pe Dimitar Radev, cu un salariu de 7.857 euro pe lună, adică 20,5 salarii medii (382 euro – cel mai mic din UE), în timp ce Miroslav Singer, colegul lui Isărescu de la Banca Cehiei, câştigă 15.844 euro pe lună, adică 20 de salarii medii pe economie (793 euro pe lună).

Cel mai bine plătit guvernator de bancă naţională din UE provine de peste Ocean. Îl cheamă Mark Carney şi este canadian, adus la conducerea Băncii Angliei în 2013, şi a devenit una dintre figurile cheie pe drumul Marii Britanii către ieşirea din UE, votată în iunie prin referendum. Carney câştigă un salariu de bază de 480.000 de lire sterline pe an, însă compensaţia totală ajunge la 880.000 de lire pe an, din care 250.000 de lire pentru chirie şi alte cheltuieli de trai, pentru deranjul de a se muta de la Ottawa la Londra.

Astfel, Carney primeşte un salariu de bază echivalent cu 22 de salarii medii din Marea Britanie, în timp ce remuneraţia totală depăşeşte 40 de salarii medii.

Pentru a ne face o idee despre ţările nordice, aflăm că Stefan Ingves, guvernatorul Sveriges Riksbank, primeţte 2,1 milioane de coroane suedeze pe an (aproximativ 221.000 euro la cursul actual). Faţă de salariul mediu net din Suedia, egal cu aproximativ 2.600 de euro, Ingves câştigă 7,1 salarii medii.

În SUA, preşedinta Rezervei Federale, Janet Yellen, câştigă aproximativ 200.000 de dolari pe an brut, adică circa 4,5 salarii medii brute.


Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...