„Veioză, stinge-te”. Omul va trăi înconjurat de roboţi şi va percepe aproapele şi lumea prin senzorii lor

Ţi-ai lăsa copilul pe mâna unui robot? Dar sănătatea? "Generaţia Facebook" se vede trăind înconjurată de roboţi, cu senzori şi implanturi care îmbunătăţesc vederea, memoria, auzul sau chiar inteligenţa, forţa fizică şi capacitatea de efort.
Economica.net - Dum, 20 dec. 2015, 07:11

Sunt concluziile unui studiu realizat în acest an de Ericsson ConsumerLab, care încearcă să contureze aşteptările consumatorilor de tehnologie din ziua de azi de la viitor. Sondajele au fost efectuate predominant în rândul posesorilor de smartphone-uri din mediul urban.

Dintre ideile desprinse:

– Smartphone-urile vor fi înlocuite, peste doar câţiva ani, de „inteligenţă artificială”, un termen folosit aici cu sensul de constelaţie de dispozitive online, care interacţionează cu utilizatorul prin voce şi senzori de mişcare. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, „casa inteligentă” ne va întreba dacă vrem să stingă lumina, să dea muzica mai încet, dacă ne e cald sau frig, iar gestul simplu de a stinge veioza la culcare va fi înlocuit cu o comandă vocală.

Poate cel mai surprinzător, 44% dintre respondenţi spun că ar fi dispuşi să-şi lase copilul pe mâna unui robot-profesor, 43% ar avea încredere într-o inteligenţă artificială pentru problemele medicale, 41% spun că ar urma sfaturile unui robot pe probleme de finanţe personale, iar 35% vor un companion virtual cu care să vorbească din când în când.

– La şase decenii de când televizorul a devenit un produs de larg consum, drumul noilor tehnologii către „democratizare” este mai scurt ca oricând. A durat mai mult de 25 de ani ca televizorul să ajungă în casele a un sfert din populaţia Americii. 16 ani pentru PC, 13 ani pentru telefonul mobil, 7 ani pentru internet. În special despre telefonul mobil şi internet, putem spune că sunt cu atât mai utile şi mai importante pentru utilizatori cu cât le folosesc mai mulţi oameni. Efectul de reţea va influenţa tot mai mult tehnologia.

– Consumatorul modern aşteaptă cu nerăbdare şi aplicaţiile medicale ale viitorului. Imaginaţia dă naştere omului bionic. Simţurile sunt corectate sau rafinate de senzori, inteligenţa sau forţa fizică devin variabile, funcţie de implanturile alese şi configurarea lor. Comunicarea se schimbă: omul conectat direct la internet.

– Şi nu în ultimul rând, poate mai aproape de noi decât ideile de mai sus, parcă desprinse din science-fiction, realitatea virtuală are potenţialul să schimbe pentru totdeauna divertismentul, sporturile sau shoppingul. Intri pe site-ul magazinului preferat de gadget-uri sau de haine şi poţi vedea şi simţi produsele înainte de a decide ce cumperi. Informaţia devine vizualizată permanent.

Studiul a fost realizat de Ericsson ConsumerLabs pe date reprezentative, potrivit companiei, pentru de la 1,1 miliarde de persoane din 24 de ţări dezvoltate şi emergente, până la 46 milioane de consumatori din mediul urban din 10 metropole din întreaga lume. Studiul cuprinde, printre altele, şi date din rapoarte realizate de cercetătorii de la PEW Research şi Canalys.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
CNSU a aprobat repatrierea a 72 de cetățeni români din Maroc. Un avion TAROM va efectua zborul de repatriere
O şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a avut loc marţi pe tema repatrierii unor cetăţeni ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an – sondaj PwC
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
Încrederea investitorilor imobiliari în performanţa sectorului în 2022 este mai puternică decât în urmă cu un an ...
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
S-au râzgândit cu privire la magazinele 100% Self Service? Carrefour deschide la Bârlad un hypermarket cu casieri
Retailerul francez Carrefour deschide primul hypermarket din Bârlad și din județul Vaslui, în incinta noului centru comercial ...