1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 19 º

News

Venezuela a închis peste 100 de oameni de afaceri "burghezi", pentru că practicau preţuri incorecte

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a intensificat o campanie împotriva afacerilor private, trimiţând la închisoare peste 100 de oameni de afaceri "burghezi", parte a ceea ce preşedintele numeşte un "război economic" împotriva preţurilor incorecte.

18 noi, 2013 | Mediafax

"Am rupt coloana vertebrală a războiului economic şi a loviturii de stat economice pe care o pregăteau. Avem la acest moment în spatele gratiilor peste 100 de burghezi", declarat Maduro.

În ultimele săptămâni, preşedintele a trimis soldaţi să pună sechestru pe magazinele de electronice acuzate de preţuri incorecte, constituirea de stocuri nejustificate şi speculă. Magazinele au fost ulterior luate cu asalt de vânători de chilipiruri şi au avut loc chiar şi jafuri, afirmă martori oculari, potrivit Financial Times.

De asemenea, statul a trimis inspectori la circa 1.400 de alte afaceri.

Guvernul afirmă că oameni de afaceri fără scrupule aparţinând "burgheziei parazite" au majorat preţurile la unele produse de peste zece ori. Preşedintele a afirmat că va impune limite marjelor de profit şi va intensifica verificările, pentru a se ajunge la preţuri "corecte".

"Sunt barbari, aceşti paraziţi capitalişti", a spus el.

Pentru criticii regimului, acţiunile autorităţilor reprezintă o încercare de a transfera asupra sectorului privat vina pentru deteriorarea situaţiei economice a ţării.

Maduro a moştenit o bombă cu ceas de la precedentul preşedinte, Hugo Chavez, scrie Financial Times. Lipsa unor politici adecvate a condus la declinul rezervelor valutare şi la o inflaţie de 54%. Venezuela se confruntă cu deficite de alimente şi bunuri, atribuite de economişti perturbărilor de pe piaţa valutară.

Preşedintele dă, însă, vina pe forţele de dreapta sprijinite de SUA, despre care afirmă că vor să destabilizeze ţara.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO