Venezuela: Două avioane ruseşti cu 100 de militari şi 35 tone de echipamente au sosit la Caracas

Două avioane ruseşti transportând 99 de militari şi 35 de tone de echipamente au sosit duminică la Caracas 'în cadrul cooperării tehnice şi militare cu Venezuela', a informat France Presse, care a citat agenţia de presă Sputnik.
Economica.net - lun, 25 mart. 2019, 08:19
Venezuela: Două avioane ruseşti cu 100 de militari şi 35 tone de echipamente au sosit la Caracas

Un aparat de zbor, în culorile Rusiei, staţiona duminică pe o pistă a aeroportului internaţional din Caracas, sub supravegherea Gărzii naţionale militare, a constatat reporterul agenţiei franceză de presă la faţa locului.

‘Aceste zboruri nu au nimic misterios’, a declarat agenţia Sputnik, precizând că este vorba de un avion de transport ‘Antonov An-124 şi de un avion de pasageri de tipul Iliuşin Il-62 care au tras în faţa terminalului prezidenţial din aeroportul internaţional Simon Bolivar’.

Potrivit agenţiei de presă oficiale ruse, cele două aparate de zbor au transportat ‘echipe de funcţionari în cadrul cooperării tehnice şi militare’ între Rusia şi Venezuela.

Cele două aparate au adus ’99 de militari şi 35 de tone de echipament, sub comanda şefului forţelor terestre ruse, generalul Vasili Tonkoşkurov’, mai adaugă Sputnik.

Contactate de AFP, nici autorităţile venezuelene, nici Ambasada Rusiei la Caracas nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, cele două avioane au adus în Venezuela un grup de militari pentru a participa la consultări privind cooperarea militaro-tehnică între cele două ţări. ‘Rusia are cu Venezuela un număr de contracte în curs de implementare, inclusiv contracte de cooperare militaro-tehnică’, a declarat pentru RIA Novosti, sub rezerva anonimatului, o sursă diplomatică din Caracas.

Un alt oficial venezuelean a declarat pentru Associated Press, tot sub rezerva anonimatului, că militarii ruşi au sosit la Caracas pentru probleme legate de mentenanţa echipamentelor livrate de Rusia Venezuelei, precum şi pentru a discuta chestiuni legate de instruirea (militarilor venezueleni) şi strategie, notează portalul rusesc Meduza.

În grava criză economică şi politică pe care o traversează, Venezuela este sprijinită de Rusia şi China, principalii creditori ai guvernului lui Nicolas Maduro. Datoria externă a acestei ţări este estimată la circa 150 miliarde de dolari.

Venezuela, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, se află sub incidenţa sancţiunilor decretate de SUA, care vor fi extinse asupra exporturilor sale de ţiţei de la 28 aprilie.

Peste 50 de ţări din întreaga lume l-au recunoscut ca lider legitim al Venezuelei pe şeful Adunării Naţionale (parlament), opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, în intenţia de a organiza un nou scrutin, calificându-l pe Nicolas Maduro drept ‘uzurpator’.

De la sosirea la putere a fostului preşedintele venezuelean Hugo Chavez, la începutul anilor 2000, Rusia şi-a întărit cooperarea militară cu Venezuela prin trimiterea de personal şi echipamente.

În decembrie 2018, Moscova a trimis două bombardiere strategice TU-160 în Venezuela pentru a-şi arăta sprijinul pentru aliatul său, ale cărui relaţii cu SUA sunt extrem de tensionate.

În ianuarie, presa rusă scria că, pe fondul crizei politice din Venezuela, Moscova a trimis aici mercenari din cunoscutul grup ‘Wagner’, controlat de controversatul de om de afaceri Evgheni Prigojin, supranumit ‘Bucătarul lui Putin’, pentru a asigura protecţia preşedintelui Nicolas Maduro.

În aceeaşi perioadă, mass-media au informat cu privire la sosirea câtorva avioane ruseşti la Caracas pentru a ajuta Venezuela să-şi vândă rezervele de aur, conform unei versiuni neconfirmate.

Te-ar mai putea interesa și
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile proprii, menținând prețul motorinei....
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...