Venezuela: Două avioane ruseşti cu 100 de militari şi 35 tone de echipamente au sosit la Caracas

Două avioane ruseşti transportând 99 de militari şi 35 de tone de echipamente au sosit duminică la Caracas 'în cadrul cooperării tehnice şi militare cu Venezuela', a informat France Presse, care a citat agenţia de presă Sputnik.
Economica.net - lun, 25 mart. 2019, 08:19
Venezuela: Două avioane ruseşti cu 100 de militari şi 35 tone de echipamente au sosit la Caracas

Un aparat de zbor, în culorile Rusiei, staţiona duminică pe o pistă a aeroportului internaţional din Caracas, sub supravegherea Gărzii naţionale militare, a constatat reporterul agenţiei franceză de presă la faţa locului.

‘Aceste zboruri nu au nimic misterios’, a declarat agenţia Sputnik, precizând că este vorba de un avion de transport ‘Antonov An-124 şi de un avion de pasageri de tipul Iliuşin Il-62 care au tras în faţa terminalului prezidenţial din aeroportul internaţional Simon Bolivar’.

Potrivit agenţiei de presă oficiale ruse, cele două aparate de zbor au transportat ‘echipe de funcţionari în cadrul cooperării tehnice şi militare’ între Rusia şi Venezuela.

Cele două aparate au adus ’99 de militari şi 35 de tone de echipament, sub comanda şefului forţelor terestre ruse, generalul Vasili Tonkoşkurov’, mai adaugă Sputnik.

Contactate de AFP, nici autorităţile venezuelene, nici Ambasada Rusiei la Caracas nu au dorit să comenteze aceste informaţii.

Potrivit agenţiei de presă ruse RIA Novosti, cele două avioane au adus în Venezuela un grup de militari pentru a participa la consultări privind cooperarea militaro-tehnică între cele două ţări. ‘Rusia are cu Venezuela un număr de contracte în curs de implementare, inclusiv contracte de cooperare militaro-tehnică’, a declarat pentru RIA Novosti, sub rezerva anonimatului, o sursă diplomatică din Caracas.

Un alt oficial venezuelean a declarat pentru Associated Press, tot sub rezerva anonimatului, că militarii ruşi au sosit la Caracas pentru probleme legate de mentenanţa echipamentelor livrate de Rusia Venezuelei, precum şi pentru a discuta chestiuni legate de instruirea (militarilor venezueleni) şi strategie, notează portalul rusesc Meduza.

În grava criză economică şi politică pe care o traversează, Venezuela este sprijinită de Rusia şi China, principalii creditori ai guvernului lui Nicolas Maduro. Datoria externă a acestei ţări este estimată la circa 150 miliarde de dolari.

Venezuela, care deţine cele mai mari rezerve de petrol din lume, se află sub incidenţa sancţiunilor decretate de SUA, care vor fi extinse asupra exporturilor sale de ţiţei de la 28 aprilie.

Peste 50 de ţări din întreaga lume l-au recunoscut ca lider legitim al Venezuelei pe şeful Adunării Naţionale (parlament), opozantul Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, în intenţia de a organiza un nou scrutin, calificându-l pe Nicolas Maduro drept ‘uzurpator’.

De la sosirea la putere a fostului preşedintele venezuelean Hugo Chavez, la începutul anilor 2000, Rusia şi-a întărit cooperarea militară cu Venezuela prin trimiterea de personal şi echipamente.

În decembrie 2018, Moscova a trimis două bombardiere strategice TU-160 în Venezuela pentru a-şi arăta sprijinul pentru aliatul său, ale cărui relaţii cu SUA sunt extrem de tensionate.

În ianuarie, presa rusă scria că, pe fondul crizei politice din Venezuela, Moscova a trimis aici mercenari din cunoscutul grup ‘Wagner’, controlat de controversatul de om de afaceri Evgheni Prigojin, supranumit ‘Bucătarul lui Putin’, pentru a asigura protecţia preşedintelui Nicolas Maduro.

În aceeaşi perioadă, mass-media au informat cu privire la sosirea câtorva avioane ruseşti la Caracas pentru a ajuta Venezuela să-şi vândă rezervele de aur, conform unei versiuni neconfirmate.

Te-ar mai putea interesa și
În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii îşi cheltuie economiile din pandemie
În primele cinci luni au dispărut 8,4 miliarde de lei din depozitele în lei ale populaţiei. De frica inflaţiei, românii ...
Luna ianuarie 2022 pare să fi fost luna în care românii au realizat din nou riscurile unei inflaţii care creşte de la o zi la alta. Este luna din care cuantumul economiilor populaţiei a......
Banca Reglementelor Internaţionale cere majorări decisive ale dobânzilor pe plan global, pentru a fi combătută inflația
Banca Reglementelor Internaţionale cere majorări decisive ale dobânzilor pe plan global, pentru a fi combătută inflația
Banca Reglementelor Internaţionale (Bank for International Settlements, BIS) a cerut ca dobânzile să fie majorate "rapid ...
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile din ‘Cyberpunk 2077’ nu au fost detectate deoarece clujenii au mințit compania producătoare
Acuzații serioase împotriva Quantic Lab din Cluj, specializată în testarea de jocuri video. Un raport susține că bug-urile ...
Jocul video Cyberpunk 2077, dezvoltat de CD Projekt Red din Polonia și lansat în decembrie 2020, a fost foarte așteptat ...
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius ...
RMH Property (RMH), o subsidiară a RMB Holdings, și al cărei cel mai mare acționar este fondul de investiții Royal Bakofeng ...