1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Venezuela intenţionează să introducă un sistem obligatoriu de amprentare digitală în supermarketuri

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anunţat introducerea unui sistem obligatoriu de amprentare digitală în supermarketuri, în scopul de a combate penuria şi contrabanda cu produse alimentare, relatează vineri BBC.

22 aug, 2014 | Agerpres

Maduro consideră că introducerea unui astfel de sistem îi va împiedica pe oameni să cumpere prea mult dintr-un singur produs. Opoziţia venezueleană a respins însă planul lui Maduro, estimând că o astfel de politică îi consideră drept hoţi pe toţii venezuelenii.

Criticii sunt de părere că amprentarea consumatorilor pentru produsele de bază echivalează cu o raţionalizare şi reprezintă o încălcare a vieţii private.

Aproximativ 40 % dintre produsele pe care Venezuela le subvenţionează pentru piaţa sa internă sunt trecute prin contrabandă în Columbia, unde sunt vândute la preţuri mult mai mari, au afirmat autorităţile venezuelene.

''Cantitatea de produse introduse prin contrabandă în Columbia ar fi suficientă pentru a umple rafturile supermarketurilor noastre'', a declarat Efrain Velasco Lugo, un purtător de cuvânt militar, pentru cotidianul El Universal la începutul acestei săptămâni.

Opoziţia acuză ceea ce ea numeşte politicile de stânga eşuate ale ultimilor 15 ani - iniţiate de fostul preşedinte Hugo Chavez - pentru criza economică din ţară.

Nemulţumirea provocată de penuria multor produse de bază, precum şi infracţionalitatea crescândă şi inflaţia mare au determinat mii de persoane din statele Tachira şi Merida din vestul Venezuelei să iasă în stradă în ianuarie a.c. Protestele s-au extins repede în restul Venezuelei, care se confruntă cu aceleaşi probleme.

La începutul acestei luni, Venezuela a lansat o operaţiune anti-contrabandă la graniţa sa cu Columbia, desfăşurând peste 17.000 de militari de-a lungul frontierei. Ea a început să închidă pe timp de noapte toate punctele de trecere a frontierei, interdicţia urmând să fie ridicată la jumătatea lunii septembrie.

Decizia de închidere a frontierei a fost luată de comun acord cu Columbia, unde contrabanda cu mărfuri ieftine din Venezuela este considerată de asemenea o mare problemă. Guvernul columbian afirmă că aceasta duce la pierderi mari de venituri din taxe şi că oamenii de afaceri locali se plâng de concurenţă neloială.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO