Venezuela: Maduro consideră că preşedintele Parlamentului ar trebui urmărit penal pentru lovitură de stat

Preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a considerat marţi seara că Julio Borges, şeful parlamentului, dominat din 2015 de opoziţie, ar trebui să fie urmărit penal pentru 'îndemn la lovitură de stat', transmite AFP.
Economica.net - mie, 19 apr. 2017, 05:21
Venezuela: Maduro consideră că preşedintele Parlamentului ar trebui urmărit penal pentru lovitură de stat

‘Ceea ce Borges a făcut azi reprezintă o violare a Constituţiei şi, pentru acest fapt, el trebuie să fie urmărit penal’, a apreciat şeful statului venezuelean. ‘El a chemat deschis membrii forţelor armate la o lovitură de stat, le-a cerut să nu-şi respecte mandatul, pe şefii lor’, a explicat Maduro.

Şeful parlamentului, Julio Borges, a îndemnat marţi forţele armate să fie ‘loiale’ Constituţiei lăsând opozanţii să manifesteze paşnic miercuri.

Opozanţii şi partizanii preşedintelui Maduro se vor afla pe străzile capitalei Caracas miercuri, iar unii se tem de violenţe în timp ce criza politică se agravează.

Totodată, preşedintele venezuelean a acuzat marţi Statele Unite de a fi dat ‘undă verde’ unei lovituri de stat contra ţării sale, cu câteva ore înainte de o mare manifestaţie, la Caracas, a opoziţiei.

‘Statele Unite, Departamentul de Stat, au dat undă verde şi aprobarea lor la un proces pucist obraznic în vederea unei intervenţii în Venezuela’, a afirmat Maduro.

El s-a exprimat într-o reuniune cu înalţi responsabili politici şi militari la palatul prezidenţial Miraflores din Caracas, difuzată la radio şi televiziune.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Mark Toner, a transmis un avertisment sever autorităţilor de la Caracas cerându-le să înceteze reprimarea manifestaţiilor opoziţiei.

În mai puţin de trei săptămâni, valul de manifestaţii a făcut cinci morţi şi zeci de răniţi, iar opoziţia denunţă represiunea forţelor de ordine, care au arestat peste 200 de persoane.

Opoziţia vrea ca Maduro să părăsească puterea şi cere alegeri anticipate. Dar preşedintele socialist acuză opoziţia că ‘vrea violenţă’ şi că preconizează să-l răstoarne cu sprijinul Statelor Unite.

Potrivit preşedintelui Maduro, Venezuela suportă în acest moment ‘un atac internaţional dirijat de Statele Unite’ şi vizând ‘provocarea unei intervenţii imperialiste’ în ţară.

În consecinţă, Maduro a anunţat că a activat o operaţiune militară, poliţistă şi civilă, numită ‘Planul Zamora’, care vizează contracararea unei eventuale lovituri de forţă.

‘Atenţie: activarea fazei verzi a Planului Zamora pentru a învinge lovitura de stat, escaladarea violenţei’, a ordonat preşedintele venezuelean la reuniunea cu responsabilii militari şi civili.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni
Exporturile de telefoane iPhone produse în India au trecut pragul de un miliard de dolari în ultimele cinci luni
În primele cinci luni ale anului fiscal început în aprilie 2022, valoarea exporturilor de telefoane iPhone produse în India s-a dublat, trecând pragul de un miliard de dolari, ceea ce sugerează......
NATO ar „elimina” toate „forţele ruse” din Ucraina, dacă Rusia ar folosi arma nucleară, avertizează fostul director al CIA David Petraeus
NATO ar „elimina” toate „forţele ruse” din Ucraina, dacă Rusia ar folosi arma nucleară, avertizează ...
Fostul director al CIA David Petraeus, un fost general cu patru stele, dă asigurări că, în cazul în care Rusia ar folosi ...
RWE va menţine în funcţiune două centrale pe lignit până în luna martie 2024
RWE va menţine în funcţiune două centrale pe lignit până în luna martie 2024
Grupul german de utilităţi RWE va urgenta cu opt ani închiderea termocentralelor sale pe cărbune dar, în acelaşi timp, ...
Ministerul Mediului a lansat aplicaţia de mobil CalitateAer
Ministerul Mediului a lansat aplicaţia de mobil CalitateAer
CalitateAer este noua aplicaţie de monitorizare finanţată din Fondul de Mediu, pe baza datelor centralizate de toate cele ...