1EUR = 4.8415 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Venezuela majorează cu 10% salariul minim pentru a combate efectele inflaţiei

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunţat luni majorarea cu 10% a salariului minim, la aproape 520 de dolari pe lună, cu scopul de a limita efectele inflaţiei, cea mai ridicată de pe continent, care a ajuns la 56,2% în 2013, transmite AFP.

07 ian, 2014 | Agerpres

'Cu începere din luna ianuarie', salariile şi pensiile echivalente cu venitul minim vor fi majorate cu 10%, a declarat Maduro în cursul unei întâlniri cu parlamentari, desfăşurată la palatul prezidenţial Miraflores.

Cu această creştere, salariul minim în Venezuela, prezentat de guvern ca fiind cel mai ridicat din regiune, a ajuns la 3.270,3 bolivari (519 dolari la cursul oficial, însă de 10 ori mai puţin la cursul de pe piaţa paralelă).

Pe 30 decembrie, Nicolas Maduro a anunţat că în 2013 inflaţia s-a ridicat la 56,2%, aproape de trei ori mai mare decât cea din 2012 (20,1%).

Luni, preşedintele a repetat din nou că această 'inflaţie criminală' este rezultatul 'războiului economic' dus împotriva guvernului său de 'dreapta şi burghezia internaţională'.

El a precizat că salariul minim va continua să crească în 2014, 'în funcţie de necesităţi şi de posibilităţile ţării'.

În încercarea de a limita explozia preţurilor, preşedintele Maduro a impus la sfârşitul anului trecut mai multe măsuri economice, printre care reducerea forţată a preţurilor la numeroase produse, cum ar fi cele electrocasnice, aparatură electronică, îmbrăcăminte, jucării, mobilă şi piese de schimb pentru automobile.

Analiştii economic atribuie această inflaţie controlului asupra ratei de schimb, impusă în 2003 de fostul preşedinte Hugo Chavez. Rata de schimb a bolivarului este în prezent fixată la 6,3 pentru un dolar, un nivel artificial scăzut al monedei americane care favorizează importurile în defavoarea producţiei locale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO