Venit de controlor de trafic la Otopeni: 7.300 de euro pe lună net, sporurile ajung la 96% din salariu – surse

Salariile controlorilor de trafic aerian, cel mai bine plătită meserie din România, sunt formate dintr-o parte fixă, la care se adaugă sporuri, care pot ajunge, în unele cazuri, şi până la 96% din salariul negociat, potrivit unor surse apriopiate situaţiei. Controlorii de trafic au anunţat că mâine vor declanşa grevă, pe termen nelimitat, lucru care va perturba traficul aerian din România.
Mihai Nicuţ - lun, 29 mai 2017, 10:01
Venit de controlor de trafic la Otopeni: 7.300 de euro pe lună net, sporurile ajung la 96% din salariu - surse

Potrivit informaţiilor ECONOMICA.NET, în grila de salarizare a Romatsa, regia de monitorizare a traficului aerian, postul de controlor de trafic aerian principal instructor este remunerat cu un salariu de bază, negociat, de 22.168 de lei. La acesta se adaugă un spor de vechime de până la 25%, urmat de un spor pentru condiţii grele de 15%, de un spor pentru complexitatea dirijării de 33% şi de un spor pentru lucrul în ture de 23,5%.

În plus, fiecare controlor primeşte 23,58 de lei pe oră, “adaos pentru întărirea rezistenţei organismului”.

Grila de salarizare nu este publică. Făcând însă calculul pe baza cifrelor de mai sus, obţinute de ECONOMICA.NET din surse apropiate situaţiei, rezultă că unii controlori de trafic de la Bucureşti pot primi o remuneraţie lunară brută de 47.608 lei, în condiţiile în carre sporurile ajung, în acest caz, până la 96,5% din salariul de bază negociat. Suma include şi plata acelui stimulent pentru 176 de ore pe lună, aferente a 22 de zile lucrătoare pe lună.

Cum grila de salarizare nu este publică, am folosit toată această sumă pentru a calcula venitul lunar net la care poate ajunge un controlor de trafic Romatsa din Bucureşti, cu ajutorul unui calulator simplu de salarii.

Reiese un venit net de 33.393 de lei pe lună, adică peste 7.300 de euro.

Controlorii de trafic aerian vor declanşa grevă generală în data de 30 mai 2017, pe termen nelimitat.

Angajaţii ROMTASA s-au aflat în data de 12 mai în grevă de avertisment, timp de două ore, peste 100 de salariaţi ai regiei protestând faţă de managementul „profund defectuos” al Regiei şi faţă de lipsa contractului colectiv de muncă.

Şi la această oră, conducerea regiei negociază cu reprezentanţii controlorilor de trafic aerian, care au susţinut în repetate rânduri că revendicările lor nu sunt de natură salarială.

Totuşi, nici până acum, la solicitările ECONOMICA.NET, reprezentanţii sindicatului nu au putut furniza lista oficială cu revendicări înaintată conducerii ROMATSA.

„Nemulţumirile, la fel ca data trecută, le ştiţi foarte bine, avem acele 50 de revendicări din luna august, care nici până astăzi nu s-au rezolvat, dar esenţa problemei, în momentul de faţă, este salvarea ROMATSA de la faliment”, spunea, la 26 mai, liderul sindical de la Romatsa, Gabriel Tudorache.

„Din cauza unui management profund defectuos din ultimii 3-4 ani am ajuns, astăzi, în această situaţie, din cauza neparticipării organismelor statului, care ar fi trebuit să se aplece asupra sesizărilor pe care noi le-am tot făcut în ultimii ani, inclusiv Ministerul Transporturilor. Suntem într-o situaţie în care, dacă nu se iau măsuri, nu doar de către managementul instituţiei, ci inclusiv la nivel de Minister al Transporturilor şi al Finanţelor, şansele sunt extrem de mici ca aceste servicii de trafic aerian să mai rămână”, a spus Tudorache.

Întrebat în ce condiţii angajaţii ROMATSA ar fi dispuşi să renunţe la greva generală, acesta a răspuns că doar prin acţiuni concrete şi deschise, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât şi din partea patronatului companiei, dar a precizat, însă, că şansele ca greva să nu aibă loc sunt foarte mici.

„E o întrebare la care este destul de greu de răspuns, pentru că, de exemplu, de la greva de avertisment, din 12 mai şi până acum, deşi au avut loc anumite discuţii şi s-a făcut un plan, nişte etape pe care trebuia să le parcurgem, din păcate nu s-a întâmplat nimic. Este evident că, în condiţiile în care vom avea deschidere şi acţiuni concrete, atât din partea Ministerului Transporturilor, cât şi din partea patronatului, există această posibilitate de a suspenda acea grevă, dacă ajungem să o facem. Şansele, din punctul nostru de vedere, din timpul scurt pe care îl mai avem, să nu se mai ţină această grevă, sunt foarte mici, deşi ne-am dori să nu ajungem să ţinem această grevă, dar în funcţie de poziţia pe care o va avea ministerul şi patronatul ROMATSA, vom analiza la momentul respectiv şi vom vedea în ce măsură vom suspenda greva din 30 mai, sau nu o vom mai ţine”, a mai spus preşedintele ATSR – Sindicatul serviciilor de trafic aerian din România.

Ieri, un ONG al pasionatilor de infrastructură, Construim România, a făcut o comparaţie între salariile încasate de controlorii de trafic de la Bucureşti şi cele de la aeroportul Heathrow (Londra), unul dintre cele mai aglomerate din Europa. Comparaţia a fost preluată de ECONOMICA.NET, iar textul îl puteţi vedea aici:

Grevă la ROMATSA: Controlorii de trafic de la Otopeni câştigă mai mult decât cei de la Heathrow-Londra, la un trafic aerian de patru ori mai mic.

Ulterior publicării, mai mulţi controlori de trafic au spus, pe reţelele de socializare, că cifrele nu ar fi corecte. ECONOMICA.NET a solicitat un comentariu din partea sindicatului controlorilor de trafic aerian, dar nu am primit niciun răspuns. 

Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian – ROMATSA este o regie autonomă care deţine monopolul natural al serviciilor de trafic aerian în România. A fost înfiinţată în anul 1991 şi se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

ROMATSA funcţionează pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, realizând funcţiunile specifice legate de Managementul Traficului Aerian. Regia nu încasează venituri de la stat, ci de la operatorii aerieni pentru care prestează servicii, prin intermediul EUROCONTROL.

România a aderat din anul 1996 la EUROCONTROL (Organizaţia Europeană pentru Siguranţa Navigaţiei Aeriene).

Ştirea se actualizează.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...