Venituri de circa 14,4 miliarde lei generate de piaţa serviciilor de internet din România, în 2013 – ANCOM

Veniturile pieţei serviciilor de internet se situau, la finele anului 2013, la aproape 14,4 miliarde lei, din care peste 11 miliarde lei proveneau din furnizarea de servicii de piaţă cu amănuntul, potrivit statisticii prezentată, marţi, la cea de-a 19-a ediţie a conferinţei telecom ''Ziua Comunicaţiilor'.
Economica.net - mar, 28 apr. 2015, 12:10
Venituri de circa 14,4 miliarde lei generate de piaţa serviciilor de internet din România, în 2013 - ANCOM

Conform preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/, Cătălin Marinescu, datele privind veniturile obţinute de piaţa serviciilor de internet pentru anul 2014 sunt în curs de centralizare şi vor fi publicate în perioada următoare, scrie Agerpres.

Statistica prezentată arată că totalul veniturilor din furnizarea de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a ajuns, în 2013, la 14,38 miliarde lei, din care 11,2 miliarde lei au reprezentat venituri din furnizarea de servicii pe piaţa cu amănuntul.

La rândul ei, de pe piaţa cu amănuntul, 2,57 miliarde lei reprezintă valoarea pieţei serviciilor de internet, în creştere cu 17% faţă de anul 2012, din care: 1,12 miliarde lei venituri obţinute din servicii de acces la internet la puncte mobile pe piaţa cu amănuntul (+32% faţă de anul 2012) şi 1,44 miliarde lei venituri obţinute din servicii de acces la internet la puncte fixe pe piaţa cu amănuntul (+7,4% faţă de anul 2012).

În ceea ce priveşte volumul şi evoluţia pieţei serviciilor de acces la internet în România, la nivelul anului 2014 existau patru milioane de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe, mai mult cu 6% comparativ cu datele din 2013.

De asemenea, 12 milioane erau conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte mobile, cu un plus de 25% faţă de 2013, în timp ce 3,9 milioane (97% din total) reprezentau conexiuni de acces la internet fix prin intermediul tehnologiilor FTTx, în creştere cu 6% faţă de anul anterior.

Potrivit sursei citate, utilizatorul mediu de internet ‘consumă’ lunar 110 MB trafic de internet mobil, trimite 71 de SMS-uri naţionale, respectiv vorbeşte, în medie, 208 minute în reţea şi 37 de minute în afara reţelei.

Totodată, un utilizator ocazional ‘consumă’ în fiecare lună 37 MB trafic de internet, trimite 23 de SMS-uri naţionale, vorbeşte în medie 69 de minute în reţea şi 12 minute în afara reţelei.

Pe de altă parte, utilizatorul intensiv consumă lunar 330 MB trafic de internet, trimite 213 SMS-uri naţionale şi vorbeşte în medie 623 de minute în reţea şi 111 de minute în afara acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Președintele Bolsonaro continuă să sfideze justiția din Brazilia și refuză să se prezinte în fata poliției
Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, nu s-a prezentat vineri în faţa poliţiei în faţa căreia un judecător de la ...
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui grup comun în Parlamentul European
Liderii mai multor partide de extremă dreapta și conservatoare se întâlnesc la Madrid pentru negocierea formării unui ...
În jur de 10 lideri suveranişti ai extremei drepte şi conservatorilor, între care premierii Ungariei şi Poloniei, s-au ...
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...