1EUR = 4.8423 RON | Bucureşti 26 º

IT&C

Vodafone România: venituri mai mari, profitabilitate în scădere. Depreciere contabilă de jumătate de miliard de euro pe grup

Veniturile din servicii ale Vodafone, al doilea operator mobil de pe piaţă după numărul de clienţi, au ajuns la 688,4 milioane de euro în anul fiscal 2015-2016, încheiat la 31 martie, marcând o creştere organică de 5,6% faţă de anul anterior. Profitabilitatea, însă, a scăzut, iar grupul britanic a înregistrat o depreciere contabilă de 450 milioane de lire sterline (576 milioane de euro) asupra activului intangibil la operaţiunile din România, cauzată de "creşterea intensităţii concurenţiale" de pe piaţă, potrivit rezultatelor financiare anunţate marţi de compania britanică de telecomunicaţii.

17 mai, 2016 | ECONOMICA.net

În trimestrul ianuarie-martie 2016, Vodafone România a înregistrat venituri de 174 milioane de euro, în creştere cu 6,7% faţă de nivelul de 163 milioane de euro din perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare anunţate marţi de grupul britanic Vodafone. În condiţii comparabile, amortizând efectul variaţiilor cursului de schimb valutar, veniturile Vodafone România au înregistrat o creştere organică de 7,7%.

Numărul de clienţi ai Vodafone România pe servicii mobile a ajuns la 8,461 milioane la 31 martie, faţă de 8,463 milioane la finele anului trecut. Compania are cu 6.000 mai mulţi abonaţi decât la 31 decembrie şi cu 8.000 mai puţine cartele preplătite active. Astfel, Vodafone avea, la sfârşitul primelor trei luni ale anului, 3,47 milioane de clienţi pe bază de abonament, reprezentând 41,1% din baza de clienţi ai serviciilor mobile.

Compania are de asemenea 56.000 de clienţi pe segmentul serviciilor de internet fix, cu 3.000 mai mulţi decât la finele anului trecut, respectiv cu 13.000 mai numeroşi faţă de cifra de 43.000 de utilizatori raportată la 31 martie 2015.

Venitul mediu pe utilizator din servicii mobile (ARPU) a ajuns la 6,2 euro în trimestrul ianuarie-martie 2016. Abonamentele au generat un ARPU de 11,6 euro, iar cartelele preplătite 2,3 euro.

Traficul de date realizat de utilizatorii Vodafone din România a crescut de peste două ori în ultimele 12 luni, la 14.220 TB în primele trei luni din acest an. Utilizatorii Vodafone au consumat de asemenea aproape 7 miliarde de minute de voce şi au trimis 1,46 miliarde de mesaje SMS.

Grupul britanic Vodafone precizează, în rezultatele financiare publicate marţi, că profitul EBITDA al ţărilor din segmentul "Other Europe" a scăzut cu 1,5%, iar marja EBITDA a coborât cu un punct procentual, în principal din cauza profitabilităţii mai scăzute din Portugalia şi România.

De asemenea, este menţionată o pierdere contabilă de 450 milioane de lire sterline cauzată de deprecierea indicatorului goodwill (un tip de activ intangibil) la operaţiunile din România.

Indicatorul goodwill este folosit de regulă, în raportările IFRS (standardele internaţionale de raportare financiară), pentru a reflecta prima de achiziţie plătită de o companie la preluarea altei companii, care nu include valoarea activelor tangibile (imobile, terenuri, echipamente) şi intangibile (brand, contracte cu clienţii), care pot fi identificate şi tranzacţionate, şi nici valoarea datoriilor societăţii achiziţionate. Dacă valoarea de piaţă a activelor tangibile şi intangibile achiziţionate, reevaluată în fiecare an, scade sub costul istoric plătit, trebuie înregistrată o pierdere contabilă în bilanţ. O creştere a valorii de piaţă nu acţionează însă asupra bilanţului.

Vodafone a intrat direct pe piaţa din România în 2005, prin preluarea Connex (MobiFon SA) într-o tranzacţie de 3,5 miliarde de dolari care a inclus şi operatorul ceh Oskar Mobil.

Deprecierea pe operaţiunile din România, astfel înregistrată în contabilitatea Vodafone, "reflectă o intensitate competitivă mai ridicată", se arată în raportul grupului britanic.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO