Veniturile Apple ar putea scădea cu circa 15%, în acest an – Tradeville

Veniturile gigantului american Apple ar putea scădea în acest an cu aproximativ 15%, pe fondul vânzărilor fluctuante cauzate de criza coronavirusului, arată o analiză Tradeville preluată de Agerpres.
Economica.net - mie, 29 apr. 2020, 08:15
Veniturile Apple ar putea scădea cu circa 15%, în acest an - Tradeville

„Vânzările pentru iPhone sunt un proxy pentru celelalte produse vândute de Apple, iar China reprezintă 15% din veniturile companiei, ceea ce i-ar putea reduce cifra de afaceri cu câteva miliarde de dolari. Probabil că de aceea analiştii de pe Wall-Street se aşteaptă ca veniturile companiei să scadă cu aproximativ 15% în 2020”, explică analiştii Tradeville.

Potrivit sursei citate, majoritatea produselor Apple tind să aibă o cerere mai scăzută în perioadele dificile economic, fiind incluse în categoria „bunuri superioare”, iar situaţia din China afectează în mod deosebit cererea. Astfel, compania a vândut 494.000 de unităţi iPhone în China, în luna februarie, o scădere de 61% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, însă în martie vânzările au revenit, fiind comercializate 2,5 milioane de unităţi.

„În acelaşi timp, o bună parte dintre cei mai importanţi furnizori ai companiei au facilităţi de producţie în regiunea chinezească Hubei. Cu toate că situaţia din China s-a îmbunătăţit, lanţul de aprovizionare nu şi-a revenit complet, deoarece gigantul se bazează şi pe furnizori din Israel, Malaezia, Statele Unite şi ţări din Europa, afectate la rândul lor de corona-criză”, precizează specialiştii.

Totuşi, Tradeville subliniază că Apple poate face în această perioadă achiziţii strategice, pentru a recupera pe termen lung pierderile preconizate.

În acest sens, compania a anunţat un nou iPhone (New iPhone SE) care vizează segmentul mediu şi care ar putea aduce un salt de vânzări de pe urma milioanelor de deţinători de modele mai vechi de 4 – 5 ani aflate încă în operare.

Analiza Tradeville arată că rezultatele Apple, în anul 2019, sunt mixte. Astfel, în timp ce vânzările au scăzut cu 2%, iar marja netă de profit cu 1,2%, la nivelul întregului an, trimestrul 4 a adus companiei rezultate îmbunătăţite.

Cifra de afaceri a ajuns la 91,82 miliarde de dolari, în creştere cu 9% comparativ cu T4 din 2018, vânzările pentru iPhone au totalizat 55,96 miliarde de dolari (+8%), cele pentru dispozitive purtabile şi accesorii au atins suma de 10 miliarde de dolari (+37%), în timp ce serviciile au crescut cu 17%.

Pe de altă parte, vânzările de Mac şi iPad au scăzut cu 3%, respectiv 11%. Începând cu T4 din 2019, compania a început să distribuie AirPods Pro, noul MacBook Pro de 16 inci, şi a lansat serviciul Apple TV+.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...