Veniturile bugetare au scăzut cu 2,8%, după primele patru luni. Încasările din TVA se prăbuşesc

După primele patru luni din acest an, veniturile bugetului general consolidat au scăzut cu 2,1 miliarde de lei, adică 2,8%, faţă de primele patru luni ale anului trecut. Este o premieră în acest an.
Economica.net - mie, 25 mai 2016, 16:39
Veniturile bugetare au scăzut cu 2,8%, după primele patru luni. Încasările din TVA se prăbuşesc

Veniturile totale ale bugetului general consolidat au scăzut cu 2,8%, după primele patru luni, în timp ce cheltuielile au avansat cu 5,3%. În ansamblu, bugetul a rămas excedentar, dar plusul este de doar 127 de milioane de lei, adică mai mic cu 97% faţă de cele 5,9 miliarde, din primele patru luni ale anului trecut.

La sfârşitul primului trimestru al anului în curs, excedentul bugetar a atins 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB.

La capitolul venituri, încasările din TVA, una dintre cele mai importante surse ale bugetului, au scăzut cu 8,8% faţă de primele patru luni ale anului trecut. În termeni nominali, scăderea a fost de 1,7 miliarde de lei. De asemenea, rambursările de TVA au fost cu 254,8 milioane de lei mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reprezentând 5,1 miliarde de lei. 

Însă, la capitolul cheltuieli, cheltuielile de personal au crescut cu 8,4%, adică 1,4 miliarde de lei. Acestea au fost determinate în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială, precum şi majorarea cu 75 de lei a salariului minim brut pe ţară, de la 1 iulie 2015. 

‘Menţionăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ţinut cont de faptul că în primul trimestrul din 2015 s-a plătit prima tranşă aferentă plăţilor drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti în sumă de aproximativ 1,5 miliarde de lei’, spune MFP, într-un comunicat

La fel, cheltuielile cu investiţiile au avansat şi ele cu 18%, adică un plus de 401 milioane de lei. 

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 73,9 miliarde de lei, reprezentând 9,8% din PIB, au fost cu 2,8% mai mici în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, din care veniturile bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cumulat pe primele 4 luni din 2016, au fost de 66,6 miliarde de lei, cu 1% mai mult faţă de perioada similară a anului 2015 şi cu 3% mai mari raportat la programul aferent acestora.

Potrivit MFP, s-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+12,0%), contribuţii de asigurări sociale (+5,5%), impozitul pe salarii şi venit (+3,5%) şi accize (+2,7%), precum şi din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,5%), în special din taxele pe jocuri de noroc.

Încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care încasările la acest buget sunt influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, pe fondul majorării cotei de contribuţii de la 5%, în anul 2015, la 5,1%, în anul 2016.

La nivelul administraţiilor locale, s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 16,4%, în timp ce la taxa pe utilizarea bunurilor s-a înregistrat o scădere de 3%, iar la impozite şi taxe pe proprietate s-a înregistrat un minus de 20,6%. Acesta din urmă este explicat prin amânarea termenului de plată a impozitului pe proprietate până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini.

Referitor la cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 73,8 miliarde de lei, acestea au crescut în termeni nominali cu 5,3% faţă de perioada similară din 2015, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În ceea ce priveşte cheltuielile cu asistenţa socială, acestea au crescut cu 7% comparativ cu acelaşi interval al anului trecut, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 şi de dublarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a estimat că, în 2016, deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a încheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, după ce, la sfârşitul lunii noiembrie, autorităţile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB)

Te-ar mai putea interesa și
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Apa caldă va fi oprită în tot municipiul Constanța în perioada 16 – 31 august
Furnizarea apei calde va fi întreruptă în perioada 16 - 31 august în municipiul Constanţa pentru lucrări la reţeaua de transport a agentului termic, informează, joi, Primăria Constanţa,......
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
26 de state au promis la Copenhaga că vor acorda ajutoare militare Ucrainei în valoare de peste 1,5 miliarde de euro
Reprezentanţii unui număr de 26 de ţări, reuniţi joi la Copenhaga, au promis un sprijin de peste 1,5 miliarde de euro ...
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New York
Trump a invocat de 440 de ori dreptul de a nu răspunde la întrebări la audiera sa de către procuroare generală din New ...
Donald Trump a invocat miercuri, la audierea sa sub jurământ în faţa procuroarei generale din New York, Letitia James, ...
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia de Prognoză a îmbunătățit cu 0,6% etimarea privind creșterea economică a României din 2022
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a îmbunătăţit cu 0,6 puncte procentuale previziunea de creştere ...