Veniturile bugetare colectate de ANAF au crescut cu aproape 14 miliarde de lei, în 2015

Veniturile colectate la bugetul de stat au crescut, în 2015, cu aproape 14 miliarde de lei, ajungând la 196,24 miliarde de lei, în timp ce încasările din TVA au fost cu 12% mai mari, menţionează Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/, într-un comunicat de presă.
Economica.net - joi, 07 ian. 2016, 12:56
Veniturile bugetare colectate de ANAF au crescut cu aproape 14 miliarde de lei, în 2015

Potrivit datelor centralizate de către Fisc, totalul veniturilor bugetare colectate în anul 2015 reprezintă o depăşire cu 8% ca indice nominal şi cu cu 13,693 miliarde lei în cifre absolute, faţă de anul anterior. Raportat la programul iniţial de încasări, gradul de realizare este de 104%.

‘Dimensiunea reformei ANAF este uriaşă şi aparent de neînţeles pentru cei care nu sunt implicaţi direct. Cu toate acestea, avem deja primele rezultate vizibile şi cuantificabile, prin surplusul de venituri din 2015 care depăşeşte cu 100% creşterea economică. A fost un an în care corul criticilor de profesie a fost extrem de activ, chiar dacă nu sunt buni cunoscători ai mecanismelor administrării fiscale. Un an în care am preferat să demonstrăm prin fapte şi printr-o comunicare publică intensă şi transparentă, şi nu prin prezenţe la simpozioane, conferinţe sau prin studiourile de televiziune (…) În 2016, vom rămâne consecvenţi principiului ‘toleranţă zero la evaziune’, pentru că unul dintre scopurile noastre principale este de a asigura în continuare resursele necesare pentru a susţine o politică fiscală relaxată care să conducă la prosperitatea mediului de afaceri (…) În maximum 2 ani, România va avea un decalaj fiscal sub media UE (…)’, afirmă Gelu Ştefan Diaconu, preşedintele ANAF.

În structură, pe bugete şi în cadrul bugetului de stat pe principalele impozite şi taxe, situaţia privind realizarea veniturilor bugetare în perioada analizată arată că la bugetul de stat s-au încasat 136,899 miliarde lei, cu 13,754 miliarde lei (+11% ca indice nominal) mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

La impozitul pe profit s-au încasat 13,764 miliarde lei, în creştere cu 13% ca indice nominal (+1,574 miliarde lei), în comparaţie cu anul precedent, în timp ce viramentele înregistrate de la agenţii economici s-au majorat cu +11,1%, iar valoarea totală a impozitulului virat de către băncile comerciale a crescut cu 88,8%.

La impozitul pe venit s-au încasat 26,146 miliarde lei, în 2015, cu 2,705 miliarde lei (+12% indice nominal) mai mult decât în 2014.

Încasările din TVA au fost, anul trecut, în cuantum de 57,093 miliarde lei, cu 6,214 miliarde lei (12% indice nominal) mai mari decât rezultatele din perioada similară a anului precedent (50,878 miliarde lei).

În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), faţă de încasările din perioada analizată a anului precedent, încasările au fost mai mari cu 8% (în termeni nominali), veniturile colectate în 2015 fiind de 25,918 miliarde lei, un plus de 1,918 miliarde lei.

Pe de altă parte, la bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate se constată o creştere a volumului sumelor încasate cu 11% indice nominal (21,042 miliarde lei cumulat an 2015, faţă de 19,026 miliarde lei, în 2014).

În schimb, la bugetul asigurărilor sociale de stat se consemnează o scădere cu 6% a încasărilor, până la 36,602 miliarde lei, faţă de la 38,845 miliarde lei, în anul anterior.

În privinţa bugetului asigurărilor sociale pentru şomaj, datele oficiale arată o majorare cu 11% a încasărilor, până la valoarea de 1,695 miliarde lei, comparativ cu 1,528 miliarde lei înregistrate în 2014.

La nivelul lunii decembrie, statistica ANAF relevă faptul că s-a colectat la bugetul de stat cu 1,52 miliarde de lei mai mult (+11%) decât în decembrie 2014, în timp ce la TVA s-a înregistrat o creştere de 33%, ‘în condiţiile în care s-a asigurat restituirea unei sume aproape echivalente cu cea din decembrie 2014 (2,98 miliarde lei, faţă de 3,13 miliarde lei), inclusiv o tranşă suplimentară’.

Tot în ultima lună a anului trecut, la impozitul pe profit s-a înregistrat o creştere a încasărilor de 97,77%, ca urmare directă a reducerii evaziunii prin diminuarea sumelor deductibile prin utilizarea lanţurilor de firme de tip ‘fantomă’, precizează Fiscul.

Te-ar mai putea interesa și
Carantină Bucureşti – DSP: Rata cazurilor va ajunge probabil mâine la 6 în Capitală. Aşteptăm rata de vineri pentru trecerea în scenariul 2 – Ce restricţii se vor aplica
Carantină Bucureşti – DSP: Rata cazurilor va ajunge probabil mâine la 6 în Capitală. Aşteptăm rata de vineri ...
Şcolile din Bucureşti ar putea să treacă de vineri în online, conform scenariului 2. Dr. Angelica Chirică, reprezentant DSP, a declarat, marţi, la audierile din Comisia de sănătate a Camerei......
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Sorin Cîmpeanu: Trebuie făcute toate eforturile ca şcolile să se închidă ultimele şi să se deschidă primele
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că este de preferat prezenţa fizică în şcoli şi universităţi ...
ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze
ANRE va realiza o platformă online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze
 Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a semnat un contract cu firma Metaminds pentru realizarea unei ...
Autostrada Sibiu – Pitești, încă o amânare: Noul termen de depunere a ofertelor pentru secțiunea 2 este 20 octombrie
Autostrada Sibiu – Pitești, încă o amânare: Noul termen de depunere a ofertelor pentru secțiunea 2 este 20 octombrie
Termenul de depunere a ofertelor pentru procedura de achiziție publică proiectare și execuție “Autostrada Sibiu – ...