Veniturile şi cheltuielile bugetare, majorate la rectificare. Deficitul, menţinut la 2,2% din PIB – proiect

Ministerul Finanţelor ia în calcul o majorare a veniturilor bugetare cu 1,076 miliarde lei precum şi o creştere cu 1,347 miliarde de lei a cheltuielilor bugetare, potrivit notei de fundamentare a Proiectului de Ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, publicat marţi.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 06:08
Veniturile şi cheltuielile bugetare, majorate la rectificare. Deficitul, menţinut la 2,2% din PIB - proiect

Deficitul bugetului general consolidat creşte cu 270,7 milioane lei, de la 14,489 miliarde lei la 14,76 miliarde lei, dar este menţinut ca pondere în PIB la 2,2%, în condiţiile în care ,,rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creşteri economice de cel puţin de 2,8%, faţă de 2,2% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat, şi un produs intern brut în valoare nominală de 662,3 miliarde lei, faţă de 658,6 miliarde lei cât s-a estimat iniţial. Majorarea valorii nominale a produsului intern brut a avut la baza publicarea datelor provizorii pentru anul 2013 de către Institutul Naţional de Statistică’, precizează sursa citată.

Proiectul primei rectificări bugetare pe anul 2014 prevede majorarea veniturilor la bugetul instituţiilor/ activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii cu 1,118 miliarde lei, la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate – cu 165,9 milioane lei, la bugetul asigurărilor pentru şomaj – cu 51,9 milioane lei şi diminuarea veniturilor la bugetul de stat cu 375,8 milioane lei, la bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale – cu 106 milioane lei şi la bugetul asigurărilor sociale de stat – cu 4,8 milioane lei.

Cheltuielile la bugetul instituţiilor/ activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii cresc cu 1,205 miliarde lei, la bugetul de stat – cu 517,2 milioane lei, la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate – cu 165,9 milioane lei, la bugetul asigurărilor pentru şomaj – cu 37,4 milioane lei, iar la bugetul general centralizat al unităţilor administrativ teritoriale scad cu 106 milioane lei.

Potrivit proiectului, încasările din impozitul pe profit se majorează cu 434,4 milioane lei pe fondul creşterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2014 şi al diminuării cu 137,5 milioane lei, ca urmare a aplicării măsurii privind scutirea de impozit pe profit a profitului reinvestit, încasările la impozitul pe venit se diminuează cu 1,261 miliarde lei (suma de 882,9 milioane lei reprezintă cote defalcate din impozitul pe venit alocate bugetelor locale), iar încasările din impozite şi taxe pe proprietate se majorează cu 1,062 miliarde lei, creştere ce se datorează în special impozitului pe construcţii.

Încasările din TVA sunt revizuite în scădere cu suma de 1,815 miliarde lei (suma de 756,4 milioane lei reprezintă sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată alocate bugetelor locale), iar încasările din accize scad cu 184,1 milioane lei pe fondul decalării termenului de majorare a nivelului accizelor la carburanţi şi al creşterii încasărilor realizate în primul semestru al anului 2014. Încasările din alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii au fost majorate cu 432,4 milioane lei a urmare a creşterii încasărilor impozitului pe veniturile suplimentare obţinute că urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat anul 2014, acestea se majorează, pe sold, cu suma de 517,2 milioane lei – cheltuielile de personal cresc cu 102,8 milioane lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii cresc cu 205,7 milioane lei, subvenţiile se diminuează cu 239,9 milioane lei, transferurile între unităţi ale administraţiei publice cresc cu 668,3 milioane lei, iar alte transferuri se diminuează cu 95,6 milioane lei. Cheltuielile cu asistenţă socială cresc cu 56,2 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 56,5 milioane lei, iar cheltuielile de capital cresc cu 327 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
Indexarea pensiilor militare schimbată cu câteva ore înainte de şedinţa de guvern – ultima formă a proiectului de OUG
Indexarea pensiilor militare schimbată cu câteva ore înainte de şedinţa de guvern – ultima formă a proiectului ...
Guvernul a schimbat unele prevederi din proiectul de OUG privind majoararea pensiilor şi a salariilor minime, aflat în dezbatere publică din 29 noiembrie. Noul proiect de OUG a fost lansat în......
România în Schengen – Bode: Interesul României e mai presus de orice. Vom accepta orice compromis în interesul ţării
România în Schengen – Bode: Interesul României e mai presus de orice. Vom accepta orice compromis în interesul ...
Orice compromis în interesul României va fi acceptat, a declarat, joi dimineaţa, ministrul Afacerilor Interne, Lucian ...
China anunţă prima creştere din septembrie 2019 a rezervelor de aur
China anunţă prima creştere din septembrie 2019 a rezervelor de aur
Banca Centrală a Chinei şi-a majorat rezervele de aur cu 32 de tone, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, ...
Petrol – Preţurile au scăzut miercuri cu aproape 3%, la noi minime ale acestui an
Petrol – Preţurile au scăzut miercuri cu aproape 3%, la noi minime ale acestui an
Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproape 3%, la noi minime ale acestui an, în tranzacţii volatile, după ce ...