Veniturile şi cheltuielile bugetului asigurărilor sociale se majorează la rectificare – proiect

Bugetul asigurărilor sociale va fi suplimentat cu suma de 133,8 milioane de lei, iar bugetul asigurărilor pentru şomaj pierde 51,7 milioane de lei, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2014, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - Dum, 28 sept. 2014, 07:15
Veniturile şi cheltuielile bugetului asigurărilor sociale se majorează la rectificare - proiect

Prin proiectul de act normativ, la bugetul asigurărilor sociale de stat se propune majorarea veniturilor sistemului public de pensii cu suma de 133,8 milioane lei prin diminuarea veniturilor curente cu suma de 1,378 miliarde de lei şi majorarea subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu 1,512 miliarde de lei.

‘Diminuarea veniturilor se datorează în principal scăderii contribuţiilor de asigurări sociale de stat pe fondul diminuării cotei de contribuţii de asigurări sociale datorate de către angajatori potrivit Legii nr.123/2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal’, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

O altă propunere vizează majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat aferente sistemului public de pensii cu suma de 133,8 milioane lei, datorată creşterii cu suma de 171,8 milioane lei la titlul ‘Asistenţă socială’ şi a diminuării cu suma de 38 milioane lei a cheltuielilor de administrare şi funcţionare a sistemului public de pensii.

Pentru titlul ‘Asistenţă socială’ s-a avut în vedere la Casa Naţională de Pensii Publice majorarea cu suma de 251,3 milioane lei a cheltuielilor cu asistenţa socială ca urmare a creşterii pensiei medii plătite pe primele opt luni ale anului în curs la 817 lei faţă de pensia medie avută în vedere la elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, de 812 lei, iar la casele de pensii sectoriale diminuarea cu suma de 79,5 milioane lei a cheltuielilor cu asistenţa socială, în urma scăderii numărului mediu de pensionari şi a pensiei medii plătite pe primele opt luni faţă de indicatorii avuţi în vedere la elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014. Astfel, faţă de 154.600 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 2.588 lei, cât s-a prognozat pentru anul 2014, în perioada ianuarie – august 2014 s-au acordat pensii unui număr mediu de 152.200 persoane, cu o pensie medie lunară de 2.586 lei.

Proiectul de act normativ propune diminuarea cheltuielilor sistemului de asigurări pentru accidente de MUNCĂ şi boli profesionale cu suma de 12,9 milioane lei.

În ceea ce priveşte bugetul asigurărilor pentru şomaj, prin proiectul de ordonanţă se propune diminuarea veniturilor sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 39,8 milioane lei, prin reducerea veniturilor curente cu suma de 15,1 milioane lei şi a subvenţiei acordată de la bugetul de stat cu 24,7 milioane lei, diminuarea veniturilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu suma de 11,9 milioane lei, precum şi scăderea cheltuielilor bugetului asigurărilor pentru şomaj aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 39,8 milioane lei, datorată scăderii cu suma de 30 milioane lei la titlul ‘Asistenţă socială’ şi a cheltuielilor de administrare şi funcţionare a sistemului de asigurări pentru şomaj cu 9,8 milioane lei.

‘Cheltuielile de la titlul ‘Asistenţă socială’ se propun a fi diminuate ca urmare a scăderii nivelului indemnizaţiei medii lunare plătite pe primele opt luni la 397,4 lei, faţă de o indemnizaţie medie lunară de 491 lei avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2014”, se mai arată în nota de fundamentare.

De asemenea, se mai propune diminuarea cheltuielilor fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale cu 1,3 milioane lei.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, 22 septembrie, că ‘săptămâna viitoare’ Guvernul va face o rectificare bugetară pozitivă.

‘Săptămâna viitoare o să avem rectificarea, o rectificare pozitivă şi vreau de pe acum să vă spun (…) să daţi un mesaj foarte clar: salarii, drepturi salariale, persoanele cu dizabilităţi, însoţitorii, acele drepturi de natură salarială sau indemnizaţii, le avem acoperite fără niciun fel de problemă. Restul, vedem ce putem să sprijinim şi ce putem să dăm şi pentru sănătate, şi pentru dezvoltare locală’, le-a spus Ponta miniştrilor, la începutul şedinţei de Guvern de luni.

El a precizat că decizia privind rectificarea a fost luată pe baza tuturor lucrurilor discutate şi cu ministerele şi, la Bruxelles, cu Comisia Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...