Cifrele ANAF la primul trimestru: Temerile se confirmă – TVA s-a dus sub nivelul din 2015

Statul blamează scăderea cotelor de TVA, alte voci susţin că de fapt s-a produs o relaxare la nivelul ANAF în colectare - după ce în prima lună a anului, veniturile statului din TVA erau cu 17% mai mari decât în ianuarie 2015, au scăzut în februarie la un avans de doar 4%, iar la trei luni s-au dus sub nivelul de anul trecut.
Ionut Tudorica - joi, 21 apr. 2016, 12:44
Cifrele ANAF la primul trimestru: Temerile se confirmă - TVA s-a dus sub nivelul din 2015

ANAF a transmis azi că a colectat TVA în valoare de 14,30 miliarde de lei, în primul trimestru. Anul trecut la aceeaşi vreme erau de 14,55 miliarde de lei, ceea ce i-a făcut pe oficialii Fiscului să argumenteze că anul trecut,TVA aplicată operațiunilor comerciale interne şi importurilor era cu 4 puncte procentuale mai mare.

Fostul preşedinte al Fiscului, Gelu Diaconu, demis în februarie de premierul Dacian Cioloş,  a acuzat însă că anul începuse foarte bine, cu un avans de două cifre la TVA faţă de anul precedent şi că acest avans urma să se reducă şi să intre pe minus, din cauza tulburării activităţii ANAF pricinuită de demiterea lui.

Aceste previziuni ale fostului şef ANAF s-au adeverit şi trendul încasărilor din TVA este puternic descendent faţă de 2015.

Cei care susțineau că încasările ANAF sporeau pe seama creșterii economice în general și a consumului în special își văd astăzi „analizele” date peste cap de performanța ANAF de sub conducerea tandemului Dragu-Biriș. Astăzi când consumul crește și mai abitir! De altfel unii dintre acești analiști care vehiculau scenarii catastrofice în faza programării bugetare pentru 2015 astăzi au tăcut subit. Vă asigur că vor fi și mai vocali dacă ținta de deficit va fi depășită anul acesta sau dacă ne vom încadra în deficit pe seama nerealizării cheltuielilor bugetare. Situația cea mai probabilă pe care aș paria chiar de acum: „vinovații” vor fi aceiași! Îi știti deja! Ponta, rușii, gugulii, situația geopolitică, alinierea planetelor sau Panama Pa(m)pers… În nici un caz tehnocrații din fruntea MFP-ANAF”, a mai comentat astăzi Diaconu în Qmagazine.

Totuşi, programul bugetar a fost depăşit cu 10%

Însă, deocamdată, aceste ultime date eliberate azi de Fisc arată că s-a colectat totuşi cu 10% mai mult decât programul prevăzut în bugetul României pe 2016. La total venituri bugetare încasate de ANAF, oamenii şefului Fiscului, Dragoş Doroş, au asigurat un plus de 12% peste program.

Veniturile din TVA acoperă un sfert din bugetul statului român. În 2015, în ciuda reducerii cotei la alimente de la 24% la doar 9%, TVA a reprezentat nu mai puţin de 24,5% din veniturile bugetare, fiind devansat, ca sursă, doar de contribuţiile sociale, care au adus tot pe acolo, adică 24,6% din resursele statului.

Citeşte toate rezultatele pe primul trimestru aici

Te-ar mai putea interesa și
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a devenit cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa
Turcia a depăşit Germania, devenind cel mai mare producător de electricitate pe bază de cărbune din Europa, în primele patru luni din 2024, arată datele publicate de think tank-ul dedicat......
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie de asigurări din Italia, Generali, a avut un profit net peste estimările analiştilor
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a raportat marţi un profit net trimestrial peste aşteptări, datorită ...
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Protest spontan la Camera Deputaţilor. Funcţionarii parlamentari sunt nemulţumiţi de salarii
Funcţionarii publici parlamentari au organizat, marţi, un protest spontan, în faţa sălii de plen a Camerei Deputaţilor, ...
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Cod galben de vijelii şi ploi torenţiale în aproape jumătate din ţară, până joi dimineaţa – prognoză ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică ...