Boris Johnson promite că Brexitul se va realiza la 31 ianuarie, după rezultatele alegerilor din Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson a obţinut majoritatea în Parlamentul britanic, partidul său conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate vineri, relatează AFP şi Reuters citate de Agerpres. Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi-a reiterat vineri promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, în urma victoriei zdrobitoare obţinute de Partidul Conservator la alegerile legislative anticipate de joi, relatează AFP, Reuters şi dpa.
Economica.net - vin, 13 dec. 2019, 06:08
Boris Johnson promite că Brexitul se va realiza la 31 ianuarie, după rezultatele alegerilor din Marea Britanie

După numărarea rezultatelor în 600 de circumscripţii electorale, conservatorii deţin 328 de locuri de deputaţi, potrivit datelor difuzate de BBC, Sky News şi agenţia Press Association (PA), ceea ce confirmă larga majoritate conservatoare obţinută şi deschide calea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie.

Boris Johnson îşi reiterează promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie

Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi-a reiterat vineri promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, în urma victoriei zdrobitoare obţinute de Partidul Conservator la alegerile legislative anticipate de joi, relatează AFP, Reuters şi dpa.

După trei ani de dezacorduri, „voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate”, a declarat Johnson în faţa susţinătorilor săi la Londra, vineri dimineaţa.

Premierul, al cărui partid a obţinut, potrivit rezultatelor încă parţiale, 363 de mandate în Camera Comunelor din totalul de 650, a adresat „felicitări absolut tuturor celor implicaţi în asigurarea celei mai mari victorii a conservatorilor din anii 1980”.

Potrivit dpa, el a ţinut să le mulţumească în special susţinătorilor Partidului Laburist care au ales să voteze pentru partidul său. „Ne-aţi împrumutat votul vostru şi probabil nu vă consideraţi adevăraţi conservatori. Sunt copleşit de încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi pe care ne-aţi acordat-o”, a spus el.

„Să realizăm Brexitul, dar mai întâi, prieteni, să luăm micul dejun”, a adăugat Johnson, făcând un joc de cuvinte, cum în engleză „micul dejun” – breakfast – este relativ apropiat de termenul „Brexit”.

Boris Johnson: Trăim în cea mai mare democraţie din lume

Premierul britanic Boris Johnson, al cărui partid a câştigat detaşat alegerile parlamentare conform exit-poll-urilor, a mulţumit tuturor celor au votat, care au fost voluntari în campanie concluzia sa fiind: ”Trăim în cea mai mare democraţie din lume”, scrie News.ro.

„Mulţumesc tuturor celor din măreaţa noastră ţară care au votat, care s-au oferit voluntari, care au fost candidaţi. Trăim în cea mai mare democraţie din lume”, a scris Johnson pe Facebook imediat după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor.

Conservatorii obţin 368 de locuri în Parlament, o majoritate confortabilă, în urma alegerilor legislative din Marea Britanie, conform exit-poll-urilor, ceea ce îi oferă lui Boris Johnson condiţii pentru a-şi îndeplini promisiunea de a scoate Regatul Unit din UE până la 31 ianuarie 2020. Laburiştii vor avea în urma scrutinului 191 de mandate.

Nicola Sturgeon: Scoţiei trebuie să i se permită organizarea unui nou referendum privind independenţa

Scoţia trebuie să primească autorizaţia de a organiza un nou referendum privind statutul său în Regatul Unit după victoria zdrobitoare a naţionaliştilor în alegerile parlamentare desfăşurate joi, a declarat vineri lidera executivului scoţian Nicola Sturgeon, potrivit Reuters.

Sondajele de opinie indică faptul că Partidul Naţional Scoţian (SNP) va câştiga 55 dintre cele 59 de mandate alocate Scoţiei în parlamentul Regatului Unit.

”Există acum un mandat pentru a le oferi scoţienilor alegerea cu privire la viitorul lor. Este o dorinţă clară şi o confirmare că Scoţia nu trebuie să fie ancorată de un guvern Boris Johnson şi nu trebuie să fie desprinsă de Europa împotriva voinţei noastre. Boris Johnson poate are un mandat de a scoate Anglia din Uniunea Europeană, dar el nu are un mandat solid de a scoate Scoţia din Uniunea Europeană. Scoţia trebuie să aibă o opţiune privind propriul nostru viitor”, a subliniat Sturgeon.

Un sondaj de opinie publicat duminică de Sunday Times indica faptul că Scoţia ar vota pentru independenţă dacă Regatul Unit iese din Uniunea Europeană, dar s-ar opune independenţei dacă acesta ar rămâne în interiorul blocului comunitar.

Sondajul arăta că 51% dintre scoţieni ar sprijini independenţa Scoţiei dacă Regatul Unit părăseşte UE, iar 49% ar vota împotriva independenţei. Totuşi, dacă Regatul Unit ar rămâne în interiorul Uniunii Europene, 58% din scoţieni ar vota contra independenţei Scoţiei, iar 42% în favoarea acestui scenariu.

La referendumul din iunie 2016, Regatul Unit a votat în proporţie de 52% pentru ieşirea din Uniunea Europeană. În ceea ce-i priveşte, 62% dintre scoţieni au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană

 

Corbyn se declară „foarte dezamăgit” şi anunţă că nu îi va conduce pe laburişti la următoarele alegeri

Liderul Partidului Laburist britanic, Jeremy Corbyn, a declarat vineri că este „foarte dezamăgit” de rezultatele alegerilor legislative anticipate care au avut loc joi în Regatul Unit, adăugând că nu va „conduce partidul la următoarele alegeri”, relatează AFP.

Adresându-se după anunţarea realegerii sale în circumscripţia londomeză Islington North, Corbyn a precizat că doreşte ca partidul său să înceapă ”să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic”, în contextul în care laburiştii au suferit o înfrângere grea, potrivit unui sondaj la ieşirea de la urne, pierzând zeci de locuri.

Lidera Partidului Liberal Democrat, pro-UE, a pierdut locul de deputat

Lidera Partidului Liberal Democrat (pro-UE), Jo Swinson, a pierdut locul de deputat în alegerile legislative anticipate care au avut loc joi în Regatul Unit, marcate de o victorie zdrobitoare a premierului conservator Boris Johnson, relatează AFP.

Jo Swinson, care promisese să anuleze Brexitul dacă va fi aleasă, a fost învinsă în circumscripţia East Dunbartonshire, în vestul Scoţiei, de către candidatul Partidului Naţional Scoţian (SNP), partid care militează pentru independenţa Scoţiei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom a finalizat depoul din București, dedicat trenurilor electrice FOTO
Alstom anunță finalizarea unei noi unități de mentenanță în București. Depoul Alstom Grivița este primul depou dedicat serviciilor de mentenanță și testare a trenurilor și locomotivelor......
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Loteria Română va lansa 1 milion de lozuri în campania TEAM Romania, dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris
Compania Naţională Loteria Română va lansa o serie de 1.000.000 de lozuri în campania TEAM Romania, iar 30% din sumele ...
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a oprit” în orașul luxului
Inundațiile record au dezvăluit vulnerabilitatea Dubaiului. Pagube uriașe pentru economia mondială după ce viața „s-a ...
Precipitații abundente, furtuni și inundații pe scară largă au lovit sud-vestul Asiei, în special Emiratele Arabe Unite, ...
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu sunt autentice sau că se face vânzare sub presiune
Aplicațiile online de cumpărături Temu și Shein au intrat în vizorul ANPC. Inspectorii suspectează că reducerile nu ...
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) derulează în această perioadă o actiune de verificare ...