Veste bună pentru cei cu credite în franci elveţieni: Ungaria a decis împotriva OTP

Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, a decis marţi că marja de curs de schimb practicată de grupul bancar OTP Bank pentru creditele ipotecare în valută a fost incorectă şi invalidă, o decizie istorică pentru că ar putea ghida planurile Guvernului de la Budapesta pentru soluţionarea problemei creditelor în valută, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 03 iun. 2014, 16:20
Veste bună pentru cei cu credite în franci elveţieni: Ungaria a decis împotriva OTP

Cazul a fost demarat de familia Kasler care s-a plâns că în luna mai 2008 a încheiat cu OTP un contract de credit ipotecar în valoare de 14,4 milioane forinţi (63.365 dolari) calculat în franci elveţieni. Contractul prevedea că banca va acorda împrumutul în franci elveţieni la valoarea de cumpărare a cursului de schimb din ziua în care vor fi eliberate fondurile. În schimb, rambursarea se va face la valoarea de vânzare a cursului de schimb utilizat de bancă cu o zi înaintea plăţii. Diferenţa dintre cele două cursuri de schimb era în favoarea băncii.

Kuria a decis că utilizarea spread-ului cursului de schimb, diferenţa dintre nivelul cursului de schimb în momentul acordării fondurilor şi cel înregistrat în momentul rambursării, este incorectă. În plus, Kuria decis că OTP va trebui să aplice cursul oficial de schimb al Băncii Naţionale a Ungariei.

Imediat după acest anunţ acţiunile OTP au scăzut cu 1,7% până la 4.794 de forinţi. Banca a dat publicităţii un comunicat în care informează că va accepta decizia curţii, care nu va avea însă un impact semnificativ asupra sumei datorată de debitor şi nici asupra altor credite în valută. ‘Pe baza deciziei Kuriei, părţile vor trebui să ajungă la o înţelegere retroactivă, care este echivalentă cu mai puţin de un procent din valoarea totală a împrumutului’, a informat OTP.

Citeste si: Veste proastă pentru cei cu credite în franci: propunerea de amânarea executării silite, respinsă de Senat

Premierul Viktor Orban, ales pentru un al doilea mandat în luna aprilie, intenţionează să introducă o nouă schemă de sprijinire a gospodăriilor care au probleme la rambursarea creditelor în franci elveţieni şi euro. Băncile se tem că programul le va provoca noi pierderi după mai mulţi ani de taxe împovărătoare şi alte măsuri guvernamentale anterioare destinate sprijinirii celor care au probleme cu creditele în valută.

Guvernul condus de Orban a anunţat că va aştepta decizia finală a Curţii Supreme, care va fi luată pe data de 16 iunie, înainte de a decide ce va face cu creditele ipotecare în valută de aproape 15 miliarde de dolari contractate înaintea crizei financiare din 2008.

Creditele în valută, în principal în franci elveţieni, erau populare în Ungaria înaintea crizei financiare din 2008 însă ulterior s-au dovedit a fi păgubitoare după ce forintul ungar s-a depreciat, ceea ce a făcut mai scumpă rambursarea împrumuturilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron se va extinde şi în România, nu trebuie să intrăm în panică
Adrian Marinescu, directorul Institutului Matei Balş: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul. Varianta Omicron ...
Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat pentru News.ro noul context ...
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său
Japonia îşi va creşte contribuţia financiară pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său începând cu ...
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Cum începe leul săptămâna – curs valutar interbancar 6.12.2021
Euro începe prima zi din săptămână la valori apropiate de cea anunţată vineri de BNR.