Veşti bune pentru economia zonei euro: inflaţia şi PIB-ul cresc, iar şomajul scade

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 1,8% în luna ianuarie 2017, de la 1,1% în luna decembrie 2016, arată o estimare preliminară publicată marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat), transmite AFP.
Economica.net - mar, 31 ian. 2017, 12:03
Veşti bune pentru economia zonei euro: inflaţia şi PIB-ul cresc, iar şomajul scade

De asemenea, Eurostat a anunţat că în ultimul trimestru al anului trecut economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări de 0,5%, în timp ce rata şomajului în zona euro a coborât la 9,6% în luna decembrie 2016, cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani şi jumătate.

În ceea ce priveşte inflaţia, este vorba de cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei înregistrată de zona euro în ultimii patru ani. În plus, este şi pentru prima dată în ultimii ani când inflaţia în zona euro se apropie de obiectivul ţintă avut în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. La fel ca şi în luna decembrie 2016, Eurostat informează că în luna ianuarie 2017 cele mai semnificative majorări de preţuri în zona euro s-au înregistrat la energie, cu o creştere anuală de 8,1%, după un avans anual de 2,6% în luna decembrie, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 1,7%, faţă de un avans de 1,2% în luna decembrie, şi servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,2%.

De asemenea, Eurostat a informat marţi că în luna decembrie 2016 comparativ cu luna noiembrie 2016, rata şomajului în zona euro a scăzut până la 9,6%, de la 9,7%, în timp ce în Uniunea Europeană rata şomajului a rămas stabilă la 8,2%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului s-au înregistrat în Grecia (23% în luna octombrie 2016) şi Spania (18,3%). La polul opus se situează Cehia, cu o rată a şomajului de 3,5%, şi Germania, cu o rată a şomajului de 3,9%. România se situează sub media din UE, cu o rată a şomajului de 5,5%. Comparativ cu situaţia din luna iulie 2015, rata şomajului a scăzut în 24 de state membre, inclusiv în România, şi a crescut doar în Cipru, Italia, Estonia şi Danemarca.

O altă veste bună venită de la Eurostat este accelerarea ritmului de creştere a economiei zonei euro la finele lui 2016. Stimulat de achiziţiile de active demarate de BCE precum şi de deprecierea monedei euro care a ajutat exporturile, Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,5% în trimestrul patru 2016 comparativ cu trimestrul al treilea şi cu 1,8% comparativ cu perioada similară a lui 2015. Pe ansamblul anului trecut, PIB-ul zonei euro a crescut cu 1,7% comparativ cu un avans de 1,6% pentru economia SUA, fiind pentru prima dată după criza din 2008 când economia zonei euro înregistrează o creştere mai rapidă decât prima economie mondială.

Te-ar mai putea interesa și
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
Codin Maticiuc și Cosmopolis încheie prima etapă de renovare a etajului 7 de la Institutul Clinic Fundeni
La mai puțin de șase luni de la demararea proiectului de renovare a Secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Clinic Fundeni din București, Codin Maticiuc, Fundația Metropolis și...
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Război total între asigurători și transportatori. Se acuză reciproc de înșelăciune și minciună
Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a ieșit luni după-amiază la atac ...
CONAF se extinde în Transilvania
CONAF se extinde în Transilvania
Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) se extinde în Transilvania, lansând sucursala de la Cluj, ...
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa vine la Iași cu zboruri spre Frankfurt
Lufthansa, cel mai mare transportator aerian din Europa, îşi diversifică reţeaua de zboruri şi intră pe aeroportul ...