Veşti bune pentru Huawei: Microsoft a primit licenţa de export a software-ului către producătorul chinez

Gigantul american Microsoft a anunţat că i s-a acordat o licență din partea guvernului Statelor Unite pentru a exporta software către Huawei Technologies, care se află de şase luni pe o listă neagră din motive de securitate, oferind o mult-așteptată claritate pentru industrie, transmite Reuters.
Lidia Neagu - Dum, 24 nov. 2019, 13:42
Veşti bune pentru Huawei: Microsoft a primit licenţa de export a software-ului către producătorul chinez

„La 20 noiembrie, Departamentul de Comerț al SUA a aprobat solicitarea Microsoft pentru a primi licența de a exporta software către Huawei. Apreciem acțiunea departamentului ca răspuns la solicitarea noastră”, a spus un purtător de cuvânt Microsoft pentru Reuters prin e-mail.

Companiile au început miercuri să fie anunțate de aprobarea sau respingerea solicitărilor de licențe de către Departamentul pentru Comerț, au declarat două surse din industrie, în timp ce președintele Donald Trump încearcă să încheie un acord comercial parțial cu președintele chinez Xi Jinping.

Departamentul de Comerț a confirmat că a început să emită licențe pentru unele companii să reia vânzările de produse către grupul chinez producător de echipamente de telecomunicaţii. Măsura aduce o mult-așteptată claritate pentru companiile americane, care anul trecut au înregistrat vânzări de ordinul miliardelor de dolari către Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații la nivel mondial.

Citeşte şi: CEO Huawei România: Sunt încă foarte încrezător că nu ne veţi interzice echipamentele. Dacă suntem excluşi, economia României va scădea

Dar, mişcarea a primit imediat critici. Un grup bipartizan format din 15 senatori americani a cerut joi Departamentului pentru Comerţ să suspende emiterea de licenţe către companiile americane care fac afaceri cu grupul chinez Huawei Technologies.

Miercuri, un oficial american a declarat că a primit aproximativ 300 de solicitări de licență, aproximativ jumătate dintre acestea au fost procesate. Aproape jumătate dintre aceștia – sau un sfert din total – au fost aprobate, iar restul au fost respinși.

Nu este clar ce produse au fost aprobate pentru vânzare, dar o persoană familiarizată cu procesul a declarat miercuri că au fost aprobate unele licențe pentru vânzarea de componente pentru telefoane mobile și componente neelectronice.

Microsoft a refuzat să comenteze dincolo de afirmația citată mai sus, iar Departamentul Comerț a refuzat, de asemenea, să comenteze.

Huawei, care este și al doilea mare producător de telefoane mobile din lume, aștepta cu nerăbdare o licență pentru ca Google să îi furnizeze în continuare sistemul de operare Android, în condițiile în care lansează noi modele. Fără acces la serviciile Google, cum ar fi Play Store pentru aplicații, telefoanele Huawei vor fi mai greu de vândut consumatorilor din afara Chinei. 

Huawei a fost nevoit să-și lanseze cel mai recent telefon flagship, Mate 30, fără acces la aplicații populare precum Google Maps, Uber sau Facebook.

Înainte de a fi instituită interdicția, Huawei se afla în poziția de a depăși Samsung ca cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume.

Una dintre cele mai mari provocări pentru Huawei după ce a fost inclusă de SUA pe lista neagră a companiilor care nu pot face afaceri cu firme americane, este impactul asupra diviziei de consumatori, mai exact vânzările de smartphone-uri. Conform datelor IDC, Huawei are o cotă de piaţă de aproape 30% pe plan global şi a livrat anul trecut 208 de milioane de smartphone-uri, din care jumătate pe pieţele din afara Chinei.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...