Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă

Un ordin nou al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), 25/2021, stabilește noi obligații pentru firmele de distribuție de energie electrică în cazul în care au loc deranjamente. Dacă e cazul, ele vor plăti simultan și despăgubiri și compensații clienților afectați.
Mihai Nicuţ - mar, 20 apr. 2021, 22:07
Veți primi și compensații și despăgubiri la întreruperea energiei electrice. Lege nouă

Ordinul 25/2021 al ANRE a intrat recent în vigoare. Cităm din el:

Punctul 5.3 se modifică și va avea următorul cuprins: “În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.

Cum suna vechea reglementare: “În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”

Dispoziția legală se referă la standarul de distribuție a energiei electrice și, după cum vedeți, acum se acordă, cumulat, și despăgubiri și compensații clientului păgubit de o pană de curent, nu doar una sau doar alta, ca până acum.

Despre ce este vorba exact

Compensațiile se acordă în general în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural) sau dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraș sau 12 la țară), în condiții de vreme normală. Compensațiile se acordă automat, și sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei petru clienții racordați la joasă tensiune, 200 pentru cei racordați la medie tensiune și 300 de lei cei la înaltă tensiune.

Citește și:

Despăgubirile sunt plătite în general în cazul în care apar defecțiuni ale aparatelor casnice ca urmare a fluctuațiilor de tensiune. Cităm dintr-o reglementare mai veche a ANRE:

“Utilizatorul are dreptul să primească despăgubiri pentru daune materiale produse ca urmare a nerespectării de către operatorul de distribuţie a indicatorilor de performanţă privind continuitatea alimentării cu energie electrică şi calitatea tehnică a energiei electrice distribuite, stabiliţi în Standardul de performanţă, precum şi ca urmare a întreruperilor datorate unor erori în operarea reţelelor electrice ale operatorului de distribuţie. Despăgubirea se calculează la nivelul prejudiciului suferit”.

Așadar, dacă vi se oprește alimentarea cu energie prea mult timp sau prea des și dacă ați suferit vreo daună la oprirea sau la reluarea alimentării, de acum puteți primi și compensații și despăgubiri. Nu ca până acum, când primeați fie una, fie alta, pe cea cu valoarea cea mai mare.

Citește și:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters....
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu CFR Călători
Electroputere VFU Paşcani a finalizat revizia capitală la 17 „Săgeţi Albastre” din cele 50 contractate cu ...
Electroputere VFU Paşcani a finalizat reparaţia capitală de tip R9 la cel de-al 17-lea automotor Siemens Desiro SR20D, ...