Viaţa la înălţime: cele mai înalte clădiri din lume

În lume există 68 de clădiri de peste 350 de metri înălțime, dintre care 32 sunt în China.Șase dintre acestea au deținut, de-a lungul timpului, recordul de cea mai înaltă clădire din lume, în ultuimii nouă ani aflat în posesia Burj Khalifa din Dubai, care are 828 de metri. Dar, recordul Burj Khalifa ar putea fi depășit de Jeddah Tower din Jeddah (Arabia Saudită), care dacă va fi terminată va fi prima clădire de peste 1.000 de metri înălțime.
Răzvan Zamfir - sâm, 12 oct. 2019, 09:52
Viaţa la înălţime: cele mai înalte clădiri din lume

Dar construcția Jeddah Tower are probleme, în condițiile în care a fost stopată în 2017, din cauza unor probleme cu legea ale proprietarului firmei dezvoltatoare Kingdom Holding Company și asupra viabilității economice a gigantului, inițial gândit să ajungă la circa o milă (1.600 de metri), dar regândit ulterior la circa 1.000 de metri.

La finalizare, Jeddah Tower va găzdui un hotel Four Seasons, mai multe apartamente de lux și spații de birouri. Clădirea e dezvoltată pe u teren de 50 de hectare și va costa circa 20 de miliarde de dolari.

Construcția clădirii-gigant a început în aprilie 2013, iar la începutul anului trecut, în februarie 2018, Mounib Hammoud, CEO al Jeddah Economic City, a declarat că construcția continuă și că speră să deschidă turnul până în 2020. 

Până la potențiala finalizare a Jeddah Tower, cea mai înaltă clădire finalizată din lume rămâne, din 2010, hotelul Burj Khalifa din Dubai, de 163 de etaje și 828 de metri. Pe locul doi e Shanghai Tower din Shanghai (China) de 128 de etaje și 632 de metri, iar pe locul trei e Abraj Al-Bait Clock Tower din Mecca (Arabia Saudită), cu 120 de etaje și o înălțime de 601 metri.

Singurele trei clădiri de peste 350 de metri din Europa sunt toate în Rusia, Lakhta Center din St. Petersburg de 462 de metri, Federation Tower (Moscova) de 373,7 metri și Oko Tower (Moscova) de 354 metri.

Prima clădire americană din top, e One World Trade Center din New York de 541,3 metri, construit în 2014 pe locul clădirilor gemene World Trade Center prăbușite în urma atacului terorist din 11 septembrie 2001.

În România pentru moment cea mai înaltă clădire este Sky Tower, imobil de birouri dezvoltat de Raiffeisen Revolution, finalizat în 2013 și cu o înălțime de 137 de metri, dar va fi depășit de UBC 0 din Timișoara, dezvoltat de Iulius și Atterbury Europe în Iulius Town. UBC 0 va avea la finalizare 155 de metri și va prelua titlul de cea mai înaltă clădire din România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că statul nu le va da banii înapoi
Furnizorii de energie și gaze, obligați de lege la compensări și plafonări de prețuri la clienți finalii, se tem că ...
Schema de sprijin pe care Parlamentul vrea să o instituie pentru scăderea pe perioada de iarnă a facturilor la electricitate ...
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space inaugurează în Cluj-Napoca cea mai mare rețea de birouri inteligente de proximitate din România
Start-up-ul Nooka Space își continuă expansiunea pe plan local și anunță inaugurarea celei mai mari rețele de birouri ...
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
 Grupul rus Gazprom se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi ...