Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel cere mai multă răbdare faţă de ţările europene aflate în criză

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, consideră că trebuie să li se acorde timp ţărilor europene care trec prin criză, astfel încât acestea să poată implementa reformele care pot oferi perspective tinerilor afectaţi masiv de şomaj, poziţie ce survine în contextul îngrijorărilor manifestate la Berlin faţă de evoluţiile din Grecia, unde partidul antireformist Syriza are şanse să ajungă la putere după alegerile anticipate de pe 25 ianuarie, relatează AFP.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 20:43
Vice-cancelarul german Sigmar Gabriel cere mai multă răbdare faţă de ţările europene aflate în criză

Într-un interviu ce va fi publicat marţi de cotidianul economic Handelsblatt, vice-cancelarul Sigmar Gabriel, lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), se declară nemulţumit de ritmul reformelor în ţările din partea de sud a Europei aflate în criză. Însă el a admis că „dacă nu facem nimic pentru cei 26 de milioane de şomeri (din Europa) şi trimitem în şomaj o generaţie întreagă de tineri, atunci rezistenţa şi faţă de cea mai inteligentă reformă va fi atât de masivă încât guvernele vor fi măturate”.

Precedenta Comisie Europeană şi şefii de Stat şi de guvern au împiedicat, „cu fixaţia lor ideologică faţă de scăderea rapidă a deficitelor publice”, aplicarea unor politici care să combine reformele şi investiţiile, iar politica reducerii deficitelor „a eşuat în profunzime”, a apreciat Sigmar Gabriel.

Aşadar, „a sosit momentul” ca noua Comisie condusă de Jean-Claude Juncker să flexibilizeze această politică şi faptul că ea acordă mai mult timp pentru atingerea ţintei de deficit ţărilor ce implementează reforme structurale constituie „un viraj de 180 de grade în politica economică europeană”, a continuat vice-cancelarul german.

Aceste declaraţii apar cu mai puţin de o săptămâna înaintea alegerilor legislative din Grecia, pe care stânga radicală Syriza speră să le câştige. Acest partid doreşte să pună capăt politicii de austeritate şi să negocieze o nouă reducere a datoriei Greciei, estimată la 177% din PIB pe anul 2014. Şi în Spania formaţiunea antiliberală Podemos înregistrează o creştere de popularitate.

Dar avansul formaţiunilor antireformiste nelinişteşte responsabilii politici germani, mai ales pe cancelarul Angela Merkel, care a susţinut cu îndârjire o politică strictă de austeritate chiar în perioada cea mai dificilă a crizei europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...