Vicecancelarul german susţine că retragerea Statelor Unite din TPP deschide uşa pentru Germania

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat luni seara că industria germană ar trebui să profite la maxim de orice oportunitate comercială cu ţările din Asia şi America Latină, după îndepărtarea protecţionismului Statelor Unite prin ordinul executiv de retragere din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), scrie Reuters.
Economica.net - lun, 23 ian. 2017, 21:39
Vicecancelarul german susţine că retragerea Statelor Unite din TPP deschide uşa pentru Germania

„Dacă Trump porneşte un război comercial Asia şi America Latină, atunci vor exista mai multe oportunităţi pentru noi. Trump trebuie pur şi simplu să recunoască că economia americană nu este de cele mai multe ori una competitivă, în vreme ce cea germană este”, a declarat vicecancelarul într-un interviu pentru publicaţia Handelsblatt.

De asemenea, politicianul a criticat impunerea unei taxe vamale de 35% pentru autovehiculele germane importate din Mexic în Statele Unite. Acesta a susţinut că o asemenea măsură ar fi pur şi simplu productivă pentru Washington.

Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru retragerea Statelor Unite din Partneriatul Trans-Pacific.

Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puţin şase ţări care reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.

Un număr de 12 state au semnat acordul comercial, printre care se numără: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru.

TPP-ul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

Însă, Sigmar Gabriel susţine că industria germană ar trebui să-şi păstreze calmul în faţa acţiunilor preşedintelui american, pentru că abia 10% din exporturile germane pleacă spre Statele UNite.

„Putem să vedem greutatea intereselor noastre economice. Germania ar trebui să acţioneze cu încredere în propriile puteri, fără teamă şi servitute. Suntem o naţiune cu exporturi reuşite şi avansate din punct de vedere tehnologic, cu mulţi oameni muncitori şi companii inteligente”, a explicat vicecancelarul de la Berlin.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...