1EUR = 4.8288 RON | Bucureşti 17 º

News

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, reţinut de DNA

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reţinut joi noaptea de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru trafic de influenţă în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

29 iul, 2016 | Agerpres
(update 29 iul, 2016 11:06) Olteanu are o casă de o mie metri pătraţi, un Lexus, 15.000 de lei în conturi şi credite de un milion de euro
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, reţinut joi noaptea de procurorii DNA pentru trafic de influenţă, după ce ar fi primit în 2008 un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, are, potrivit declaraţiei de avere, o casă de peste o mie de metri pătraţi, un autoturism Lexus, aproape 15.000 de lei în conturi, acţiuni la E-boda Buildings şi E-boda Electronics, dar şi credite de aproape un milion de euro, scadente în anul 2019. Citeşte mai departe aici
(update 29 iul, 2016 10:10) BNR: Atribuţiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive
Atribuţiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalţi membri ai conducerii executive, a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, Banca Naţională a României (BNR). "În legătură cu reţinerea domnului Bogdan Olteanu, Banca Naţională a României precizează că ancheta Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA. BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive", se arată în comunicatul citat.

(update 29 iul, 2016 09:27) Olteanu a primit 1 milion de euro şi sprijin electoral; banii au fost remişi la sediul unui partid
Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurorii DNA că, în perioada iulie - noiembrie 2008, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1 milion de euro şi sprijin electoral în schimbul numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării, banii fiind remişi la sediul unui partid politic. Potrivit unui comunicat al DNA, Bogdan Olteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă şi va fi prezentat vineri Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în timpul audierilor că s-a dus să discute cu Sorin Ovidiu Vîntu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunării în 2008 (n.r. - Liviu Mihaiu).

Sursele au arătat că acesta nu a recunoscut că a primit bani.

Aceleaşi surse au precizat că banii au fost duşi la Bogdan Olteanu cash printr-un intermediar al lui Vîntu.

Suma despre care se vorbeşte în acest caz s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro, dar se face referire şi la sprijin electoral, servicii de marketing şi consultanţă pentru traficarea influenţei în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării, zonă în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu avea interese economice, au mai spus sursele citate.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineaţa la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. El a venit la DNA în legătură cu un memoriu pe care l-a înaintat procurorilor anticorupţie.

Ulterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora Călin Popescu-Tăriceanu şi Bogdan Olteanu ar fi implicaţi într-un nou dosar al lui Sorin Ovidiu Vîntu privind fapte de corupţie în legătură cu numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării, însă preşedintele Senatului a refuzat să le comenteze.

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut că, ''după ce se va aduna un număr de denunţuri măcar cu două cifre'', va da următorul răspuns pentru toate înscenările: ''Oricât aş fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri''.

''Nu comentez zvonuri. Presupunând că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aştept ca, odată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa legii şi vor rămâne cu banii furaţi, eventual. După ce se va aduna un număr de denunţuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: 'Oricât aş fi eu de vânat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri''', a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că fostul preşedinte Traian Băsescu, ''atunci când era la apogeul puterii sale'', a făcut numeroase eforturi de a-l elimina din fruntea Guvernului şi din politică. ''N-a reuşit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupţie'', a susţinut preşedintele Senatului.

La rândul său, fostul guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu a precizat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu a ştiut şi nici nu a participat la pretinsa tranzacţie vehiculată în presă pentru numirea sa în funcţie şi, ironic, s-a declarat ''onorat'' de faptul că 'transferul' său a avut o asemenea cotă.

''Mă bucur că am fost guvernatorul DD timp de aproape cinci luni (2008 - 2009) şi că printre măsurile pe care le pot pune pe masă azi sunt: interzicerea vânătorii, regulamentul de urbanism şi construcţii în DD, interzicerea pescuitului la sturion sau asaltul fără precedent asupra braconierilor. Nu am ştiut şi nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (şi) pe şeful Camerei Deputaţilor la mână. Dacă e să intrăm în alt registru, sunt 'onorat' că 'transferul' meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai DD (mă iertaţi :) ) a ajuns în fruntea DD printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel'', a scris fostul guvernator pe Facebook.

Totodată, el a susţinut că nimeni dintre cei implicaţi în acest scandal 'sud-american' nu l-a sunat vreodată să-i ceară ceva. ''Pentru simplul motiv că astea au fost condiţiile pe care le-am pus Guvernului Tăriceanu pentru a accepta postul. Justiţia să-şi facă (toată) datoria!'', a mai spus Liviu Mihaiu.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO