1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 12 º

Extern

Vice-premierul Rusiei ne ameninţă cu bombardierul. MAE ia poziţie

Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă că a luat notă "cu surprindere de postarea de astăzi a vice-premierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin, conform căreia "România, la cererea SUA, şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Data viitoare o sa zbor cu TU-160"

10 mai, 2014 | ECONOMICA.net

Ministerul român al Afacerilor Externe anunţă, printr-un comunicat, că a luat notă "cu surprindere" de postarea de astăzi, 10 mai 2014, a vice-premierul guvernului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, care a scris pe microblogul său că "România la cererea SUA şi-a închis spaţiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o să zbor cu TU-160>". Potrivit MAE, "ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către un vicepremier rus, reprezintă o declaraţie foarte gravă, în actualul context regional".

MAE "solicită autorităţilor de la Moscova, ministerului rus de externe, să precizeze public dacă afirmaţiile lui Rogozin reprezinta poziţia oficială a guvernului Federaţiei Ruse faţă de România ca stat membru UE şi NATO".

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că "Romania a susţinut, susţine fără echivoc şi respectă întru totul regimul de sancţiuni instituit de Uniunea Europeana în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei."

MAE subliniază că, potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acţiunile care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea "Statele membre iau masurile necesare pentru a împiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de către persoanele fizice responsabile pentru acţiuni care subminează sau ameninţă integritatea teritorială, suveranitatea si independenta Ucrainei si de catre persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figureaza in anexa", anexa continand lista persoanelor sanctionate.

Vice-premierul guvernului Federatiei Ruse, Dmitri Rogozin, se regăseste in anexa continand lista persoanelor sanctionate, mai precizeaza Ministerul român al Afacerilor Externe.

Avionul în care vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a sosit vineri la Chişinău, pentru a participa la festivităţile dedicate Zilei Victoriei la Tiraspol, a fost întors din zbor, iar el a plecat la Moscova cu o cursă de linie.


Avionul lui Rogozin a fost întors de către autorităţile ucrainene, dar acesta nu se afla în avionul respective, transmite Publika TV, care citează reprezentanţi ai ambasadei Ucrainei de la Chişinău şi ai Ministerului moldovean de Externe. 'Reprezentanţii Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova au declarat pentru Publika TV că Rogozin nu se afla la bordul aeronavei. Şi reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău au confirmat faptul că avionul a făcut cale întoarsă după ce a intrat în spaţiul aerian al Ucrainei, însă au precizat că vicepremierul rus a plecat spre capitala Rusiei din Chişinău cu un avion de linie', potrivit Publika TV.


Rogozin a întreprins o vizită la Tiraspol, prin Chişinău, fără a o coordona cu autorităţile Republicii Moldova. El a nu a exclus vineri posibilitatea recunoaşterii independenţei Transnistriei. Rogozin a declarat presei din regiune că problema recunoaşterii internaţionale a independenţei Transnistriei este una complicată, dar a adăugat că 'totul va depinde de cum va evolua situaţia', potrivit agenţiei oficiale de ştiri de la Tiraspol Novosti PMR. Rogozin s-a referit la principiul internaţional al integrităţii teritoriale, dar a adăugat că în unele cazuri, cum a fost în Crimeea, dreptul la autodeterminare poate prevala. 'În dreptul internaţional există prioritatea dreptului la integritate teritorială şi el se bucură de un respect special, dar când există un pericol în ce priveşte viaţa şi securitatea cetăţenilor care locuiesc într-o parte sau alta a ţării, atunci dreptul la autodeterminare devine mai presus decât cel la integritatea teritorială. Tocmai acest lucru s-a întâmplat în Crimeea', a declarat Rogozin, citat de Novosti PMR. De asemenea, Rogozin a avertizat Chişinăul 'cu cele mai grave urmări' dacă va semna Acordul de asociere cu UE şi i-a cerut să amâne semnarea acestuia până după alegerile parlamentare care urmează să se desfăşoare la sfârşitul anului.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO