1EUR = 4.7223 RON | Bucureşti 31 º

Finanţe şi bănci

Vicepremierul Borc şi ministrul Apărării se împrumută doar din străinătate, via BRD

Dacă la capitolul case, vile, terenuri, apartamente, maşini şi alte obiecte de artă sau conturi bancare toţi miniştrii au avut ceva de trecut în declaraţia de avere, la capitalul credite, doar câţiva miniştri au contracte de împrumut în derulare, toate de natură ipotecară. Câţiva dintre ei au apelat chiar la bănci externe pentru a-şi susţine creditele de câteva sute de mii de euro. Şi în aceste cazuri preferata politicienilor rămâne BRD Societe Generale, prin filialele externe ale băncii mamă, potrivit declaraţiilor de avere postate de miniştri pe site-ul guvernului.10 dec, 2015 | ECONOMICA.net

Astfel, dacă în cazul minştrilor delegaţi împrumuturile sunt în euro sau în lei, de regulă pe 30 de ani, perioada maximă în cazul unui credit ipotecar (cazul Violeta Victoria Alexandru cu 55.000 de euro de la Alpha Bank şi Dan Stoenescu cu 54.000 de euro de la Banca Românească), în cazul miniştrilor cu portofolii mai importante situaţia se schimbă.

Ministrul de interne, Petre Tobă a contractat în 2008 un credit de aproximativ 100.000 de franci elveţieni de la Raiffeisen Bank. Problema este că împrumutul în franci elveţieni a fost contractat în 2008, când preţul imobilelor era la maximum istoric, iar cel al CHF era la minim istoric, iar legea dării în plată s-ar putea să îi pice mănuşă.

Cele mai interesante cazuri sunt însă cele ale vicepremierului Costin Borc care a ales să se împrumute de la HSBC Franţa cu 241.028 euro şi de la Societe Generale cu 141.223 euro, profitând probabil de dobânzile mai mici la împrumuturile din străinătate.

Mihnea Ion Motoc, ministrul Apărării Naţionale, are în total credite de aproximativ 850.000 de euro, toate contractate în străinătate. Contractate toate trei în perioada 2013 - 2014 (30.000 de euro de la ING Bruxelles, BRD Bucureşti şi Societe Generale, Strassbourg) sunt contractate probabil tot pentru un credit ipotecar deoarece de la Societe Generale Strasbourg a fost contractat cel mai mare credit de 763.000 de euro cu termen de rambursare 2034.  CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO