Vicepreşedintele ANCOM: Studiile preliminare pe 5G au început încă din primăvară. Licitaţia s-ar putea finaliza în 2019

Studiile preliminare pentru 5G au fost demarate încă din primăvara acestui an, licitaţia pentru aceste frecvenţe urmând să se finalizeze, probabil, pe parcursul anului 2019, a declarat, luni, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) Eduard Lovin, la un eveniment de specialitate dedicat sectorului digital,
Economica.net - lun, 13 nov. 2017, 09:14
Vicepreşedintele ANCOM: Studiile preliminare pe 5G au început încă din primăvară. Licitaţia s-ar putea finaliza în 2019

‘Am început încă din primăvară studiile preliminare pentru 5G. Vă pot confirma că intenţionăm ca, pe parcursul anului viitor, să începem procedurile şi demersurile pentru a asigura o licitaţie 5G, dar este un proces extrem de complex. Este vorba despre o standardizare care trebuie făcută la nivel internaţional, de armonizare a benzilor de frecvenţă, atât la nivel naţional, cât şi regional. Atunci când se scot benzile de frecvenţe 5G la licitaţie, acestea trebuie să fie curate. Dacă România, de exemplu, este vecină cu un stat non-membru UE, în momentul de faţă acestea sunt bruiate şi trebuie să se ajungă la nişte acorduri cu respectivele ţări. Dacă se vor scoate la licitaţie benzi de frecvenţe care sunt disponibile în integralitate doar pe zona de centru a ţării, dar care sunt bruiate, veniturile la bugetul ţării vor fi mult mai mici şi vor genera probleme pentru operatori şi utilizatori. Licitaţia pentru 5G este, clar, o prioritate pentru anul viitor şi va fi ceva natural. Licitaţia, probabil, se va finaliza pe parcursul anului 2019’, a susţinut Lovin.

Oficialul ANCOM a punctat, pe de altă parte, faptul că printre priorităţile instituţiei pe care o reprezintă se află promovarea instrumentelor de informare pentru utilizatorii serviciilor de telecomunicaţii.

‘În ultimele luni, am avut o experienţă deosebită. Autoritatea a trecut printr-o situaţie destul de neplăcută. Suntem la al treilea preşedinte pe anul acesta, după două demisii anterioare. Lucrurile s-au aşezat, echipa s-a închegat acum. Chiar dacă am avut o vacanţă forţată peste vară, am revenit cu forţe proaspete, am deblocat proiecte îngheţate sau întârziate în ultimele luni. În perioada următoare, vom ajunge la zi cu acţiunile. Priorităţile ANCOM, la modul general, vizează tendinţa de a muta centrul de greutate spre utilizatori şi a le oferi acestora să le potenţeze puterea în relaţia cu operatorii. Am avut proiecte-pilot, cum ar fi Comparatorul de tarife, cel de măsurare a calităţii serviciilor oferite, harta de acoperire a serviciilor, cu 3.000 de locaţii incluse. Pe viitor vom insista pe aceste instrumente de informare care pot oferi utilizatorilor posibilitatea de a testa calitatea serviciilor şi de a fi cuantificabilă satisfacţia utilizatorilor în folosirea serviciilor şi de a avea putere mai mare de negociere în relaţia cu operatorii’, a menţionat vicepreşedintele ANCOM.

Totodată, Lovin a afirmat că Legea infrastructurii are nevoie urgentă de normele de aplicare pentru o viitoare dezvoltare a reţelelor de comunicaţii, dar şi de o modernizare a celor existente.

‘O altă prioritate este zona de infrastructură. Legea infrastructurii a fost dată, dar nu există normele de aplicare şi, în lipsa acestora, reţelele de comunicaţii nu se pot dezvolta şi nu se pot moderniza, cele existente. Multe primării refuză să dea autorizaţii pentru modernizare sau pentru construcţia acestor reţele. Aceste norme tehnice se vor realiza în colaborare cu specialişti de la Ministerul Dezvoltării şi, în acest sens, am elaborat un draft de protocol pe care sperăm să-l agreăm în comun undeva săptămâna viitoare. Dincolo de aspectul financiar, eu cred că cel mai important este utilizatorul român de servicii de telecomunicaţii care nu are posibilitatea de a beneficia de servicii. A treia prioritate o reprezintă deblocarea tuturor proiectelor îngheţate sau neîncepute. Vom relua reluarea obligaţiilor din licenţele 4G şi vom termina acea listă de zone albe. Vom continua monitorizarea verificării acoperirii de 98% din totalul populaţiei pentru 4G. De asemenea, există întârzieri în deciziile de reglementare, în definirea pieţelor relevante. Vom aloca toate resursele posibile în interiorul instituţiei pentru a recupera aceste decalaje’, a spus Eduard Lovin.

Reprezentanţi guvernamentali din sectorul IT&C, alături de cei mai importanţi operatori telecom, participă, în perioada 13-14 noiembrie, la Bucureşti, la ZF Summit Digital 2017, eveniment aflat la cea de-a 7-a ediţie.

Te-ar mai putea interesa și
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
Țigările se vor scumpi dramatic și în România. UE vrea să dubleze accizele, nu scapă nici tutunul încălzit
UE urmează să propună o taxă de vaping la nivelul întregului bloc comunitar, ca parte a unei schimbări a impozitării industriei tutunului, care ar dubla, de asemenea, accizele în statele......
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Transport gratuit pentru elevii care studiază în alte localităţi – inițiativă legislativă USR
Parlamentarii USR anunţă că au depus o iniţiativă legislativă care simplifică şi descentralizează procedurile de ...
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Legume și fructe românești în magazine: Casa Unirea a livrat 150 de tone în patru mari rețele de retail
Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea a livrat peste 150 de tone de legume şi fructe proaspete în reţelele a patru mari ...
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Elon Musk: Aş putea face o alternativă la iPhone şi Android
Noul proprietar Twitter spune că, eventual, ar putea chiar să dezvolte un smartphone care să reprezinte o alternativă ...